Amsterdam CS krijgt eigen terminal voor trein naar Londen

Amsterdam Centraal gaat weer op de schop. Om treinverkeer naar Londen eind dit jaar mogelijk te maken, komt er een speciale Eurostarterminal bij spoor 15.

een impressie van de nieuwe Eurostarterminal vanaf de Piet Heinkade, op de plek waar nu nog een bouwkeet staat Beeld BenthemCrouwel architecten
een impressie van de nieuwe Eurostarterminal vanaf de Piet Heinkade, op de plek waar nu nog een bouwkeet staatBeeld BenthemCrouwel architecten

Eurostar wil vanaf half december, aanvankelijk twee keer per dag, van Amsterdam via Schiphol, Rotterdam en Brussel naar Londen en weer terug pendelen. Volgend jaar komt er mogelijk een derde rit bij. De reis tussen de Nederlandse en Britse hoofdstad vergt vier uur en negen minuten.

Dinsdag presenteert het bedrijf in Brussel de nieuwe E320-trein die het daarvoor gaat gebruiken.

De komst van Eurostar heeft grote gevolgen voor Amsterdam Centraal. Omdat Groot-Brittannië paspoortcontroles eist, moet er een speciale terminal worden gebouwd waar reizigers en hun bagage gecontroleerd worden, vergelijkbaar met de controle op vliegvelden.

Daarna moeten ze in een afgescheiden ruimte op de trein wachten. Een half uur voor vertrek van de Eurostar moet bovendien het perron worden schoongeveegd en afgesloten. Pas na vertrek kunnen er weer reguliere treinen stoppen.

Bouwkeet
Na berichten in vakblad OV Magazine bevestigen NS Internationaal en architect Benthem Crouwel nu dat in Amsterdam de Eurostarterminal aan de oostkant langs spoor 15B komt, het perron het dichtst bij het IJ. Daar staat nu nog de bouwkeet die gebruikt is tijdens de verbouwing van het station. De nieuwe terminal wordt bijna 60 meter lang.

Naast paspoortcontroles en twee veiligheidsrijen volgt de wachtruimte, waar juist veel ramen in zitten. "Het uitzicht op het IJ is geweldig en je wilt ook de trein kunnen zien," zegt Joost Vos van Benthem Crouwel. De M-vormige terminal krijgt een luifel aan de treinkant, maar wordt verder 'relatief neutraal'. "We willen niet de strijd aangaan met die prachtige kappen van CS."

De Eurostarterminal is tijdelijk; er zijn plannen om de indeling van het station de komende tien jaar fors op de schop te nemen om meer capaciteit te creëren.

De controles gelden straks niet voor de andere hogesnelheidstreinen op Amsterdam CS, Thalys (naar Parijs) en ICE naar Frankfurt. Daarvoor is geen paspoort en bagagecontrole nodig.

Schiphol
Ook op andere stations bezorgt Eurostar hoofdbrekens. Zo zal de trein helemaal niet in Antwerpen stoppen en komt de terminal in Rotterdam in de stationshal. Grootste obstakel is Schiphol, waar het ondergrondse station al jaren te klein is. Daar is helemaal geen ruimte voor controles. Of de Eurostartrein er zal stoppen, is volgens NS Internationaal nog geen uitgemaakte zaak, alhoewel Eurostar daar wel van uit gaat.

Wordt Schiphol een stop, dan zullen passagiers er in de voorste acht wagons worden geladen waarna ze in Brussel moeten uitstappen om alsnog gecontroleerd te worden. Dat betekent ook dat passagiers uit Amsterdam en Rotterdam die wel gecontroleerd zijn, alleen in de achterste acht wagons kunnen zitten, die dan zijn afgescheiden van de rest.

Een Eurostartesstrein, eerder dit jaar op spoor 15 van Amsterdam Centraal Beeld Niek Stam/NS Internationaal
Een Eurostartesstrein, eerder dit jaar op spoor 15 van Amsterdam CentraalBeeld Niek Stam/NS Internationaal
De nieuwe Eurostarterminal bij spoor 15B Beeld BenthemCrouwel architecten
De nieuwe Eurostarterminal bij spoor 15BBeeld BenthemCrouwel architecten
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden