Amsterdam Cheese Company vecht sluiting nogmaals aan

Quirijn Kolff, de eigenaar van Amsterdam Cheese Company, gaat in hoger beroep tegen de sluiting van zijn kaaswinkel op het Damrak.

De winkel van de Amsterdam Cheese Company op het Damrak. Beeld .
De winkel van de Amsterdam Cheese Company op het Damrak.Beeld .

Bij de Raad van State hoopt Quirijn Kolff woensdag te voorkomen dat zijn winkel dicht moet tot er een uitspraak is over de beroepsprocedure, over een paar maanden.

Sinds 6 oktober vorig jaar geldt een gemeentelijk verbod tegen nieuwe winkels die zich specifiek op toeristen richten, zoals nutella-, kaas- en wafelwinkels.

Verbouwing al begonnen
Op 1 november opende Amsterdam Cheese Company een vijfde vestiging op het Damrak, bijna een maand nadat het verbod van de gemeente op nieuwe toeristenwinkels was ingegaan. Kolff tekende het huurcontract echter op 21 juli.

"Uitendelijk is de aannemer op 2 oktober begonnen met de verbouwing van het pand, en 5 oktober kregen we het bericht dat er geen kaaswinkel mocht komen. Toen waren de werkzaamheden dus al bezig, en de inventaris en meubels á 70.000 euro ook al gekocht. Ik schrok me te pletter."

"Met alle respect voor de doelstelling van deze regeling - ik ben ook tegen verschraling en overlast - maar het kan toch niet zo zijn dat dit verbod met terugwerkende kracht ingaat?"

Eenzijdig aanbod
Kolff ging naar de bestuursrechter, maar die stelde de gemeente in het gelijk. Volgens die rechter werd de winkel pas aangepast na 6 oktober, en zou de vestiging daarom wel degelijk dicht moeten.

De rechter wees daarbij op slogans als 'Our cheeses are ready to fly', forse prijzen en een eenzijdig aanbod.

Amsterdam Cheese Company zou daarmee voornamelijk buitenlandse klanten willen trekken.

Brie
Kolff zou het spelletje mee kunnen spelen en zijn slogans verwijderen of zijn aanbod vergroten, maar de gemeente is naar zijn mening te vaag over de eisen.

"Ik kom er niet achter of ik mijn winkel wel mag houden als ik ook Nederlandse teksten aanbreng, of naast Hollandse kaas ook brie ga verkopen. Kom dan met regels waar je mee uit de voeten kan. Die vaagheid creëert enorm veel onzekerheid."

De bestuursrechter meende dat Kolff in het bewuste pand een winkel moet beginnen die niet op toeristen is gericht. Schade wordt daarom niet vergoed.

Kolff: "Volgens mij schat de rechter ons als ondernemer echt te hoog in door te denken dat we zomaar iets anders kunnen gaan doen. Een kaaswinkel wordt niet zomaar een kleding- of boekwinkel."

null Beeld Quirijn Kolff
Beeld Quirijn Kolff

'Onze kaas is geen toeristenmeuk'

Eigenaar Quirijn Kolff schreef maandag een opiniestuk in Het Parool over het verbod op zijn winkel, waarin hij zich afvraagt waarom een eerlijke onderneming zoals zijn bedrijf door de overheid in de steek wordt gelaten. 'Wij verkopen kaas, de beste kaas van Nederland.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden