Amsterdam brouwt dit jaar 5 miljoen liter bier

Met de komst van drie nieuwe stadsbrouwerijen telt Amsterdam er volgend jaar twaalf, gezamenlijk goed voor bijna vijf miljoen liter Amsterdams bier.

Lex Boon
In de hele stad wordt dit jaar door de negen brouwerijen 3,6 miljoen liter bier gebrouwen, waarvan Brouwerij 't IJ twee miljoen liter voor zijn rekening neemt. Beeld Eva Plevier
In de hele stad wordt dit jaar door de negen brouwerijen 3,6 miljoen liter bier gebrouwen, waarvan Brouwerij 't IJ twee miljoen liter voor zijn rekening neemt.Beeld Eva Plevier

Het voormalige dierenasiel in Oost (tegenwoordig bij winkelcentrum Oostpoort) wordt verbouwd tot Brouwerij Van Vollenhoven, en moet begin volgend jaar de deuren openen. Naast de Ikea in Zuidoost begint in mei de bouw van Brouwerij Kleiburg, de brouwerij van het in de Bijlmer gevestigde kleiklooster. Biermerk Two Chefs is van plan om deze zomer in het Westelijk Havengebied een eigen brouwinstallatie te bouwen.

Er zijn al negen stadsbrouwerijen, waarvan er vijf in de laatste vijf jaar zijn geopend. De drie nieuwe brouwerijen, die alle (deels) worden gefinancierd via crowdfunding, brengen het totaal binnenkort op twaalf.

De groei van het aantal brouwerijen is het gevolg van de populariteit van de Amsterdamse biermerken in de laatste jaren. Er zijn inmiddels meer dan veertig merken op de markt, maar die hebben lang niet allemaal hun eigen brouwinstallaties.

Heineken
Het meeste Amsterdamse bier wordt buiten de stad gemaakt, vaak zelfs in het buitenland. Zo brouwt het populaire Two Chefs nu nog voornamelijk in België en Duitsland, maar het is volgens Martijn Disseldorp van het bedrijf tijd 'om eigen ketels aan te schaffen'. In 2013 verkocht het bedrijf 5000 liter bier, vorig jaar was dat al dertig keer zoveel: 150.000 liter. Volgend jaar wil het bedrijf uitgroeien naar een productie van een half miljoen liter.

Ter vergelijking: in de hele stad wordt dit jaar door de negen brouwerijen 3,6 miljoen liter bier gebrouwen, waarvan Brouwerij 't IJ meer dan de helft (twee miljoen liter) voor zijn rekening neemt. Met de nieuwe brouwerijen, en het opschroeven van de productie van de bestaande brouwerijen, gaat het totaal volgend jaar richting de vijf miljoen liter in Amsterdam gebrouwen bier. Dat is nog niets vergeleken met wat Heineken brouwde in de stad voordat de brouwerij aan de Stadhouderskade in 1988 werd gesloten. Volgens Heineken werd daar jaarlijks meer dan 65 miljoen liter bier gebrouwen.

Lees verder: Amsterdam brouwstad: drie nieuwe brouwerijen [+]

null Beeld JV / Het Parool
Beeld JV / Het Parool

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden