Amsterdam bouwt zo veel mogelijk door

In de eerste helft van dit jaar werden 1150 woningen in aanbouw genomen. De rest van het jaar komen daar nu volgens van Van Poelgeest (midden) 1500 woningen bij. Foto ANP Beeld
In de eerste helft van dit jaar werden 1150 woningen in aanbouw genomen. De rest van het jaar komen daar nu volgens van Van Poelgeest (midden) 1500 woningen bij. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam, woningcorporaties en projectontwikkelaars hopen de komende anderhalf jaar met het bouwen van ruim vierduizend woningen te beginnen.

Zij hebben een lijst opgesteld met projecten die met voorrang in aanbouw moeten worden genomen. Het initiatief komt van wethouder Maarten van Poelgeest, die de bouwproductie op gang probeert te houden.

In de eerste helft van dit jaar werden 1150 woningen in aanbouw genomen. De rest van het jaar komen daar nu volgens van Van Poelgeest 1500 woningen bij. In 2010 wordt volgens de plannen met de bouw van nog eens 2500 woningen begonnen. In 2008 werd nog met de bouw van 4400 woningen begonnen en in 2007 waren dat er 4300.

''We hebben scherpe keuzes gemaakt,'' aldus Van Poelgeest. ''Als alle bouwers en corporaties hun eigen plan trekken, bestaat het gevaar dat steeds net te weinig huizen worden voorverkocht om met de bouw te beginnen.''

Voorrang krijgen vooral de westelijke tuinsteden, Noord en de Bijlmer en projecten die al een eind op weg zijn of waarin veel is geïnvesteerd. Andere projecten kunnen vertraging oplopen. Zo zal IJburg voorlopig open plekken houden.

Sommige bijzondere projecten, zoals de bouw van het Filmmuseum in Noord en de cultuurcentra De Hallen in Oud-West en Getz bij de Arena, krijgen eveneens voorrang. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden