Amsterdam bouwt meer huurwoningen voor doorsnee inkomens

Amsterdam gaat meer ruimte bieden aan de bouw van vrije sector-huurwoningen met huren tussen de zevenhonderd en duizend euro. Het aantal van deze zogeheten middenhuurwoningen moet stijgen van 750 woningen nu tot 1000 woningen in 2019.

Ton Damen
Het aantal nieuwe middenhuurwoningen moet stijgen tot duizend woningen in 2019. Beeld Marco van Hal
Het aantal nieuwe middenhuurwoningen moet stijgen tot duizend woningen in 2019.Beeld Marco van Hal

Het voorstel hiertoe, ingediend door D66 en VVD, kan rekenen op de steun van de Amsterdamse gemeenteraad. Het amendement wordt dankzij steun van de SP aangenomen. D66 heeft goede hoop dat zich vanmiddag in de gemeenteraad nog meer partijen aansluiten.

Doorsnee inkomens
D66 strijdt al jaren voor grotere voorraden huizen voor woningzoekenden met doorsnee inkomens, zoals de onderwijzer, verpleger of de politieman. Deze groepen komen niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning, omdat zij daarvoor een te hoog inkomen hebben. Kopen is voor hen vaak geen optie omdat huizen in de stad te duur zijn, of omdat ze op tijdelijke contracten werken en flexibel moeten zijn.

Reinier van Dantzig (D66) onderstreept nog eens dat een groter aanbod van middenhuurwoningen in de stad, middeldure huurwoningen, essentieel is om de groep 'jonge professionals' naar Amsterdam te trekken en daar te houden. Als streefcijfers worden opgenomen: achthonderd woningen in 2016, negenhonderd in 2017, en duizend woningen in 2018 en 2019.

'Te ambitieus'
In een eerder amendement vroegen D66 en VVD jaarlijks 1250 woningen in het middensegment te bouwen. Dat haalde het niet, mede omdat het college dit aantal 'te ambitieus' vond. Er kwam een gewijzigd voorstel met dus een forse bijstelling naar beneden ten opzichte van het oude amendement.

Niettemin spreekt D66 van een succes, omdat er ten opzichte van het huidige bouwtempo sprake is van een grote verbetering. De gemiddelde nieuwbouw van middeldure huurwoningen per jaar stijgt van 750 naar 925, een gemiddelde over de vier collegejaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden