Amsterdam bouwt in ongekend tempo woningen

Amsterdam bouwt in een ongekend tempo nieuwe woningen. Dat tempo moet de komende jaren omhoog, maar een tekort aan personeel en bouwmateriaal dreigt de boel te vertragen.

Michiel Couzy
Artist impression van hoogbouw in de Sluisbuurt, de beoogde nieuwbouwwijk op het Zeeburgereiland. Beeld -
Artist impression van hoogbouw in de Sluisbuurt, de beoogde nieuwbouwwijk op het Zeeburgereiland.Beeld -

Dit jaar heeft Amsterdam 7264 woningen in aanbouw genomen, zo heeft de gemeente woensdag bekend gemaakt.

Dat is meer dan de doelstelling van minimaal vijfduizend per jaar en ook meer dan de 5700 van vorig jaar.

Die nieuwe woningen verrijzen onder meer in de Houthavens, Zeeburgereiland, Zuidoost en langs de IJ-oevers.

Ongekend
Het aantal van bijna 7300 woningen is alleen overtroffen in 2015, als gevolg van een inhaalslag na de bouwstop van de jaren daarvoor. Voor het overige moeten we terug naar de jaren tachtig voor dit soort aantallen.

"We hebben de afgelopen vier jaar gemiddeld 6500 woningen per jaar gebouwd, dat is een ongekend aantal," zegt Laurens Ivens, wethouder Wonen.

Groei van de stad
Ruim eenderde van de nieuwbouw uit 2017 is sociale huur, 2560 stuks. Ook de middeldure huur krijgt een impuls met bijna 1200 nieuwe huizen.

Dit segment is in Amsterdam onderbedeeld, waardoor leraren en verplegers moeilijk aan een woning komen. Een kwart van de nieuwe huizen is koop.

Als het aan de politieke partijen ligt, gaat het bouwtempo de komende jaren nog meer omhoog, om de groei van de stad te bolwerken.

Amsterdam trekt veel nieuwe inwoners, onder meer expats en studenten, die hier moeilijk aan een woning komen.

Bijbenen
D66 wil 12.500 woningen per jaar bouwen, blijkt uit het verkiezingsprogramma. De PvdA gaat uit van 120.000 nieuwe woningen tussen 2018 en 2030. VVD streeft naar tienduizend huizen per jaar, GroenLinks naar 7500.

Vraag is of de bouwbedrijven dit tempo kunnen bijbenen. De sector kampt met personeels- en materiaaltekort.

"Een grote zorg," zegt Ivens. "We hadden gehoopt op een nog hoger aantal, maar sommige projecten hebben vertraging opgelopen doordat we geen aannemer konden vinden of door een tekort aan materiaal."

Onlangs kwam al naar buiten dat enkele bouwprojecten in Amsterdam vertraging oplopen doordat Liander niet op tijd is met de energieleidingen. Het netwerkbedrijf wijt dit aan een tekort een vakkundig personeel.

Opleidingen
Maar ook de bouwwereld kampt met personeels- en materiaaltekorten. Theo Scholte van Bouwend Nederland bevestigt dat met name een tekort aan geschikt personeel een 'issue is bij grote opgaven, zoals in Amsterdam'.

Het gebrek aan materiaal, zoals heipalen en glas, is volgens hem van tijdelijke aard, doordat de productie enige tijd heeft stil gelegen vanwege de crisis. "Waar we voorheen de volgende dag al het materiaal binnen hadden, moeten we nu een paar weken wachten."

De personeelstekorten zijn structureler, door de vergrijzing en de lagere instroom op de opleidingen. "We kunnen geen geschikte mensen zomaar tevoorschijn toveren," aldus Scholte.

Bouwend Nederland voert campagne om jongeren te wijzen op de bouwopleidingen.

Lees ook: Dit zijn de toekomstige wijken van Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden