Amsterdam bouwt geen sociale huurwoningen meer met commerciële partijen

De gemeente Amsterdam gaat alleen nog met woningcorporaties in zee voor de bouw van sociale huurwoningen. Commerciële partijen worden niet meer uitgenodigd mee te 'tenderen' bij de gronduitgifte voor sociale woningbouw.

Ton Damen
Ivens verwijst naar de woningen van North Orleans in Noord. Beeld Floris Lok
Ivens verwijst naar de woningen van North Orleans in Noord.Beeld Floris Lok

Dit heeft wethouder Laurens Ivens (Wonen) bekendgemaakt. Hij wil met de nieuwe, strengere voorwaarden het behoud van sociale huurwoningen veiligstellen:"Met woningcorporaties kunnen we in ieder geval afspraken maken."

Hij verwijst daarmee naar projectontwikkelaar North Orleans, die in Noord schriftelijk beloofde studentenwoningen te bouwen maar de huizen uiteindelijk verhuurt voor 1250 euro plus 250 euro servicekosten. De gemeente heeft vanaf 2016 tot 2019 locaties beschikbaar voor ongeveer 9600 corporatiewoningen.

Bouwproductie verdubbelen
Daarnaast kunnen corporaties woningen bouwen op eigen locaties die vrijkomen door sloop. De corporaties hebben zelf al laten weten de bouwproductie te willen verdubbelen van 1200 tot 2400 woningen per jaar.

Samen met de corporaties heeft de gemeente ook al een verdeling gemaakt. Zo gaat Rochdale bouwen aan de kop van de Zuidas en De Alliantie en Ymere op het Centrumeiland van IJburg. Een grote groep van Ymere, Stadgenoot, Eigen Haard, Duwo en De Alliantie gaat aan de slag in de nieuwe Sluisbuurt op Zeeburgereiland.

Nieuw is ook dat woningcorporaties geen claims meer op bouwlocaties krijgen. In het verleden behielden corporaties hun ontwikkelrechten op bouwgrond, ook als zij niet meteen met de bouw begonnen. Zo liep de bouw van de Houthaven in de Spaarndammerbuurt forse vertraging op doordat woningcorporaties geen geld hadden om te bouwen maar de grond ook niet wilden teruggeven aan de gemeente.

De nieuwe regels van de gemeente maken hier korte metten mee:
- Verdeling van grond levert geen ontwikkelrechten op;
- Als een corporatie afvalt voor een bepaalde locatie, geeft dat geen recht op een andere plek;
- Als de corporatie binnen de gestelde termijn geen gebruikmaakt van de grond, kan de gemeente die locaties terugnemen.
- De gemeente kan bij de verdeling van de gronden een andere keuze maken, dan de corporatiekoepel adviseert.

Vertrouwen
Directeur Egbert de Vries van die koepel, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, is blij dat de Stopera weer volledig samen met de corporaties optrekt. "De gemeente is ervan verzekerd dat corporaties ook op lange termijn gematigde huren voor redelijke woningen vragen. Dat vertrouwen wordt nu bekrachtigd."

Wienke Bodewes, directeur van de commerciële vastgoedontwikkelaar Amvest, is verbaasd over de keuze voor corporaties. "Wij werken voor pensioenfondsen en verzekeraars. Onze huren zijn een fractie minder gestegen dan die van corporaties. Wij verhuren ook sociale huurwoningen en vinden dat we onder dezelfde condities als corporaties zouden moeten kunnen bouwen. Ik denk dan aan lagere grondprijzen."

"Het ligt overigens voor de hand dat we binnenkort met de gemeente afspraken maken over de grondprijzen voor vergelijkbare aantallen middeldure huurwoningen in Amsterdam."

Lees ook: Projectbaas peperdure appartementen: 'Ik snap het probleem niet'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden