Amsterdam bootst terroristische aanslag na

Wie woensdag en donderdag knallen hoort of grote commotie ziet in de buurt van het Europaplein in Zuid of restaurant Haddock op Zeeburg, hoeft niet te schrikken. Het gaat om een veiligheidsoefening voor een terroristische aanslag.

Het Parool/ANP
Hulpdiensten oefenen op het Zeeburgereiland voor het scenario van een terroristische aanslag in de hoofdstad. Beeld anp
Hulpdiensten oefenen op het Zeeburgereiland voor het scenario van een terroristische aanslag in de hoofdstad.Beeld anp

De grote antiterreuroefening vindt compleet met figuranten en nepmunitie plaats. Want hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat Amsterdam een aanslag hoeft te verwachten, is het dreigingsniveau al vierenhalf jaar 'substantieel'.

Sinsdien zijn er verschillende maatregelen genomen, zoals het toezicht bij Joodse instellingen en het aanpakken van radicalisering, en is er intern geoefend op een terroristische aanslag. Een grote antiterreuroefening op straat is volgens de gemeente een logisch gevolg.

Metrohalte
Bij de oefening zijn bijna zeshonderd mensen betrokken, onder wie 240 figuranten, afgevaardigden van de gemeente, politie, Openbaar Ministerie, brandweer, de geneeskundige hulpdiensten, Dienst Speciale Interventies (DSI) en Defensie.

Omwonenden zullen naar verwachting niet veel last ondervinden van de oefening. Rond Haddock zijn weinig woningen en op het Europaplein wordt vooral gebruik gemaakt van de nieuwe metrohalte.

Omwonenden, bedrijven en organisaties rondom de oefenlocaties zijn wel op de hoogte gebracht van de oefening, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van oefenmunitie.

Dreigingsniveau
Hoe lang de oefening duurt kan de gemeente niet zeggen, omdat het belangrijk is dat deelnemers aan de training vooraf zo min mogelijk informatie hebben.

Het nationale dreigingsniveau is sinds maart 2013 substantieel. Volgens de gemeente is de kans dat Amsterdam doelwit wordt van een aanslag daardoor al langere tijd reëel.

Hoewel er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn dat de hoofdstad beoogd doelwit is, bereiden de gemeente en hulpdiensten zich hier wel op voor. Zo wordt er ook geregeld geoefend. Deze oefening is echter uniek vanwege de samenwerking met Defensie, liet de gemeente weten.

Bekijk alle beelden van de terreuroefening.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Tip Het Parool

Heb je een foto gemaakt van de antiterreuroefening? Deel 'm met ons via Whatsapp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden