Amsterdam boos: 'Kabinet lokt foute vastgoedbeleggers'

Het Amsterdamse college is ontstemd over het ministerie van Binnenlandse Zaken dat buitenlandse beleggers verleidt te investeren in huizen. 'Wij zouden een campagne tegen huisjesmelkers adviseren.'

Michiel Couzy
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Nederland is een land met een uitstekend investeringsklimaat, zo valt te lezen op de site van het ministerie van Binnenlandse Zaken over investeren in de Nederlandse huizenmarkt: de vraag naar huizen groeit, net als de Nederlandse economie.

De site, opgesteld in het Engels, richt zich op buitenlandse partijen die geld willen steken in Nederlandse woningen en hypotheken. "De fundamenten onder de huizenmarkt zijn sterk."

Deze avances zijn tegen de zin van het Amsterdamse gemeentebestuur dat weet dat investeerders die hierop ingaan, vooral zullen kijken naar de krappe woningmarkt in de hoofdstad, waar de prijzen altijd lijken te stijgen.

"Dit is volkomen achterhaald," reageert Laurens Ivens (SP), wethouder Wonen. "In Amsterdam hebben we vooral last van foute beleggers, die snel geld willen verdienen. Kennelijk heeft het ministerie budget over. In dat geval zou ik een campagne adviseren waarin huurders worden gewaarschuwd voor huisjesmelkers."

Volgens Ivens staan investeerders in de rij in Amsterdam, al lieten grote partijen als Vesteda en Amvest onlangs andere geluiden horen; zij vinden dat de gemeente een te grote rol speelt op de woningmarkt, die hierdoor onrendabel wordt.

Geschikt voor vrije markt
"Bij elke gronduitgifte melden investeerders zich nog gewoon. Iedere belegger met geld kijkt naar de Amsterdamse huizenmarkt. Wij zoeken juist investeerders die iets willen toevoegen. Dan moet het ministerie niet buitenlandse beleggers verleiden die zich richten op zoveel mogelijk geld verdienen," aldus Ivens.

Het ministerie probeert beleggers niet alleen te verleiden om geld te steken in nieuwbouw, maar ook in het opkopen van sociale huurwoningen, die daarmee in de vrije sector terecht komen. Op de site staat dat er één miljoen sociale huurwoningen van 'zulke kwaliteit' zijn, dat die geschikt zijn voor de vrije markt.

Verkeerd signaal
Dit past in het voornemen van het kabinet om meer sociale huurwoningen te verkopen en te transformeren tot middeldure huur. De regering heeft het corporaties makkelijker gemaakt sociale huurhuizen te verkopen en dat biedt meer mogelijkheden voor investeerders.

"Het feit dat het ministerie stelt dat één miljoen sociale huurhuizen eigenlijk van te goede kwaliteit zijn, geeft aan dat het kabinet de betaalbare sector wil beperken tot te kleine en te slechte woningen," aldus Cody Hochstenbach, stads­geograaf aan de Universiteit van Amsterdam.

1.000.000

‘Het ministerie stelt dat één miljoen sociale huurhuizen eigenlijk van te goede kwaliteit zijn. Het kabinet lijkt de betaalbare sector te beperken tot te kleine en te slechte woningen.’

Ewald Engelen, financieel geograaf en publicist, zegt dat de komst van meer beleggers op de huizenmarkt zal leiden tot stijgingen van de verkoopprijzen en de huren, omdat beleggers hun investeringen moeten terugverdienen en ook nog winst willen maken.

"Het is tamelijk bizar dat de Nederlandse overheid Nederlands belastinggeld gebruikt om buitenlandse investeerders aan te trekken, met schadelijke gevolgen voor de Nederlandse ingezetenen."

Heel Nederland
Wethouder Laurens Ivens zal minister Kajsa Ollongren bij een volgend overleg erop wijzen 'dat deze site een verkeerd signaal is'.

Een woordvoerder van minister Ollongren stelt dat beleggers een belangrijke rol spelen op de woningmarkt en voor het geld zorgen dat nodig is om huizen te bouwen.

De gemeente kan bij de uitgifte van de grond voorwaarden stellen aan de huurprijzen. Bovendien gaat de site niet over Amsterdam, maar over heel Nederland. Ollongren kent de problemen in Amsterdam en wil eventuele excessen aanpakken.

Ollongren 'kent de problemen in Amsterdam en wil eventuele excessen aanpakken' Beeld ANP
Ollongren 'kent de problemen in Amsterdam en wil eventuele excessen aanpakken'Beeld ANP

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden