Amsterdam blokkeert huurstijging woningen

De gemeente Amsterdam voorkomt dat de huur van kleine appartementen de komende jaren fors toeneemt. Wethouder Laurens Ivens (SP) gaat invoering van landelijke regel­geving blokkeren.

Michiel Couzy
null Beeld Maarten Brante
Beeld Maarten Brante

Door de ingreep van Amsterdam blijven in elk geval 5200 kleine appartementen onder de sociale huurgrens van 710 euro per maand, zo maakt wethouder Laurens Ivens (Wonen) vrijdag bekend.

Deze woningen, die de komende jaren worden gebouwd, zijn maximaal veertig vierkante meter groot.

Lage huren
VVD-minister Stef Blok wilde, toen hij nog Wonen deed, dat de huren van deze kleine woningen verder omhoog kunnen. Hij stelde speciaal voor Amsterdam en Utrecht regels op, waardoor verhuurders meer mogen vragen dan die 710 euro per maand.

Blok, die onlangs Ard van der Steur opvolgde als minister van Veiligheid en Justitie, zei dat het voor investeerders en beleggers niet aantrekkelijk is kleine woningen te bouwen als ze daarvoor alleen maar lage huren kunnen vragen. Amsterdam en Utrecht kennen een groot tekort aan kleine appartementen, die vooral geschikt zijn voor starters, studenten en alleenstaanden.

Ivens was vanaf het begin fel gekant tegen deze maatregelen. "We kregen een cadeau dat niet op onze verlanglijst stond," zegt hij. Volgens de SP-wethouder zouden de huren van kleine woningen door de regels van Blok enorm stijgen en komt de betaalbaarheid van de appartementen onder druk te staan.

Uitweg zoeken
De wethouder kreeg steun van een meerderheid van de gemeenteraad, die hem opdroeg alles uit de kast te halen om deze regels te blokkeren. De linkse fracties demonstreerden in Den Haag om de Tweede Kamer op andere gedachten te brengen. Tevergeefs: de regels gaan in per 2018.

5200

Door speciale voorwaarden op te nemen in het ­erfpachtcontract verzekert de gemeente dat in elk ­geval 5200 nieuwe kleine appartementen onder de sociale huurgrens blijven.

Wethouder Ivens heeft juristen op het stadhuis de opdracht gegeven een uitweg te zoeken. Die is gevonden. Amsterdam zal in erfpachtcontracten vastleggen dat woningen kleiner dan veertig vierkante meter onder de huurgrens - momenteel 710 euro - moeten blijven.

"Gemeenten mogen wel voorwaarden stellen, en dat is precies wat wij doen." Volgens Ivens staan beleggers in de rij om deze woningen ook te bouwen als de huren laag moeten blijven.

Lees verder: 'Blok heeft de confrontatie gezocht, die kan hij krijgen'

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden