Amsterdam blijkt festivalkampioen van Nederland

Amsterdam is met 195 festivals in een jaar festivalkampioen van Nederland. Dat blijkt uit de Festival Atlas 2016 van de Hogeschool van Amsterdam. Vooral het aantal foodfestivals groeit hard.

Corrie Gerritsma
Foodfestival Trek in het Amstel Park is een combinatie van foodtrucks en kleinkunst. Beeld TREK
Foodfestival Trek in het Amstel Park is een combinatie van foodtrucks en kleinkunst.Beeld TREK

De Rollende Keukens zijn nog niet voorbij of Taste of Amsterdam en Trek staan voor de deur. In de zomer lijkt altijd wel ergens in de stad een foodfestival te zijn. Niet vreemd, want uit de Festival Atlas 2016 van de HvA blijkt dat het aantal foodfestivals hard groeit. Amsterdam is landelijk de koploper is met foodfestivals. Utrecht en Rotterdam staan met 13 stuks op een gedeelde tweede plek.

In het onderzoek, onder leiding van Harry van Vliet uitgevoerd door het lectoraat Crossmedia van de Hogeschool van Amsterdam, zijn 1340 Nederlandse festivals (met in totaal 1572 edities) in kaart gebracht.

Het aantal nieuwe foodfestivals is in 2016 ten opzichte van nieuwe film- en muziekfestivals het sterkst gestegen. Van de 153 waren er 70 nieuw (46%). De groei van filmfestivals en muziekfestivals was respectievelijk 16 en 11%.

Foodfestivals
"Foodfestivals zijn echt nog een jonge categorie", zegt onderzoeker Harry van Vliet. "Het overgrote deel van de foodfestivals (97%) bestaat nog geen drie jaar. Slechts 3% bestaat al langer dan 10 jaar."

Uit de inventarisatie blijkt dat foodfestivals doorgaans meerdaags, gratis en in de buitenlucht zijn. Ze worden doorgaans in de maanden mei tot en met september georganiseerd. Bij slechts 16% van de foodfestivaledities werd een entreeprijs gevraagd.

Trek, Sushi Festival, BBQ Amsterdam zijn enkele van de foodfestivals die dit jaar in Amsterdam nog op het programma staan. En in het aantal van 28 zijn de reguliere markten zoals de Pure Markt en bierfestivals of festivals die om een andere drank draaien nog niet eens meegenomen. Is er ruimte voor nog meer foodfestivals? Van Vliet: "Ik denk dat er nog ruimte is voor wat groei, zeker landelijk. Er komt een moment waarop het genoeg is, maar dat merken we vanzelf."

Filmfestivals
Filmfestivals vinden door het hele jaar plaats, met pieken in het voorjaar en najaar. Op filmfestivalgebied is Amsterdam met 42 festivals ook kampioen organiseren. Rotterdam (22) en Utrecht (14) staan op de tweede en derde plek.

Ook bij de filmfestivals vond de afgelopen jaren een groei plaats: bijna de helft van de Nederlandse filmfestivals (49%) bestaat nog geen 5 jaar. Nieuwe festivals in Amsterdam zijn onder andere het Parool Film Fest en het Holy Fuck Festival.

Muziekfestivals
Met 1070 muziekfestivals door het land is dit nog altijd de grootste categorie festivals. Net als bij de food- en filmfestivals is Amsterdam ook bij de muziekfestivals koploper met 125 festivaledities. Rotterdam (57) en Eindhoven (48) volgen daarna.

Driekwart van de muziekfestivals bestaat uit 1-daagse festivals, en bijna tweederde vond buiten plaats. De onderzoekers hebben van 674 festivals de programmering in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat Nederlandse artiesten (69%) het vaakt op het podium stonden, gevolgd door artiesten uit Groot-Brittannië (7%). De Nederlandse band 'De Likt' trad in 2016 het vaakst op.

Toekomst
In 2015 werd voor het eerst een Festival Atlas gemaak door de HvA, nu de tweede editie er is, kunnen de onderzoekers ook vergelijkingen maken. "Wat we bijvoorbeeld zien is dat een kwart van de nieuwe muziekfestivals uit 2015 het niet heeft overleefd en geen tweede editie heeft georganiseerd. Dat kan aan een vergunning liggen, of dat er niet genoeg kaarten zijn verkocht," zegt Harry van Vliet.

Wensen voor de Festival Atlas 2017 heeft Van Vliet ook: "Bij de muziekfestivals kunnen we iets zeggen over de programmering en artiesten, dat zouden we voor de foodfestivals ook wel willen; in kaart brengen wat er gegeten wordt."

5 mei

is de populairste festivaldag van het land. Op die dag werden 50 festivals georganiseerd.

Lees ook: Lees hier alles over de Amsterdamse foodfestivals van 2017

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden