'Amsterdam blijft de onveiligste stad van het land'

Hoewel de veel voorkomende criminaliteit daalde met 8 procent, is Amsterdam nog steeds de onveiligste stad van het land.

Politie in 2015 in West. Door een explosie in de straat raakten auto's en woningen beschadigd. Beeld anp
Politie in 2015 in West. Door een explosie in de straat raakten auto's en woningen beschadigd.Beeld anp

Toch daalt de veel voorkomende criminaliteit sterker in grote steden dan op het platteland, constateert het AD in zijn jaarlijkse Misdaadmeter, die vrijdag verschijnt.

Volgens de Misdaadmeter steeg het aantal aangiftes van misdrijven als inbraken, diefstal, berovingen en mishandelingen juist in meer dan de helft van de kleine gemeenten (tot 10.000 inwoners).

De crimineel trekt naar het platteland, luidt de slotsom van de analyse van de misdaadcijfers. Ondanks de soms forse dalingen op het terrein van autodiefstallen, straatroven en woninginbraken (-12 procent) blijven geweldsmisdrijven relatief hardnekkig. Die namen slechts met 3 procent af. In 167 gemeenten werden zelfs méér mishandelingen gemeld.

De Misdaadmeter wijst Amsterdam opnieuw als onveiligste stad aan. De veel voorkomende criminaliteit daalde met 8 procent, maar die afname was onvoldoende om die eerste plaats over te doen aan Eindhoven (2), Rotterdam (3), Gouda (4) of Arnhem (5). In Eindhoven daalde de criminaliteit slechts met 0,2 procent.

Maastricht, vorig jaar tweede, staat nu op plaats zeven dankzij minder inbraken (-40 procent) en overvallen (-35 procent). Tubbergen mag zich volgens de Misdaadmeter de veiligste gemeente van Nederland noemen. De Overijsselse gemeente wordt gevolgd door Sint Anthonis (Noord-Brabant), Ten Boer (Groningen), Oudewater (Utrecht) en Dinkelland (Overijssel).

Lees ook: Zorg en politie werken samen voor Loverboy-slachtoffers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden