Amsterdam bezuinigt op Rode Loper

Amsterdam moet de zogeheten Rode Loper soberder aanleggen. Het budget voor de verbetering van de entree tot de stad, van het Centraal Station tot het Weteringcircuit, wordt met 3,5 miljoen euro gekort.

Een deel van Het Damrak. © Dingena Mol Beeld
Een deel van Het Damrak. © Dingena Mol

Voor het project, dat bovengronds de Noord/Zuidlijn volgt, is minder geld beschikbaar doordat de inrichting van het Stationseiland duurder is uitgevallen. Het budget voor de Rode Loper zakt daarmee onder de 65 miljoen euro. De besparing wordt gezocht in goedkopere straatstenen, asfaltering van de trambanen en het wegstrepen of verkleinen van een fontein op het Rokin.

'Geen aantasting'
Deze bezuinigingen vormen 'geen aantasting van het ambitieniveau', lieten stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren en wethouder Eric Wiebes eerder weten, maar op het Damrak wordt daar anders over gedacht. Straatmanager Kees Kroese noemt het absurd dat het egaal rode plaveisel op de trambanen wordt onderbroken door asfalt. 'Dat is natuurlijk geen gezicht.'

Hotelondernemer René Wildeman van De Roode Leeuw: 'We hebben nu de kans. We moeten nu voor kwaliteit gaan: het ligt er wel twintig jaar. Dit is weer zo halfslachtig.' Hij wil met ondernemersvereniging Amsterdam City tegen de bezuiniging in actie komen.

Heroveren
De Rode Loper is een belangrijk deel van Project 1012, waarmee de gemeente en het stadsdeel Centrum het oudste gedeelte van de binnenstad willen heroveren op ongewenste middenstand, die veel met zwart geld werkt en zich al te zeer richt op lowbudgettoerisme.

Een raadsbesluit over de Rode Loper werd deze maand verwacht, maar voorstellen over het definitieve ontwerp van het Damrak en de ontwerpen voor Rokin, Vijzelstraat en Vijzelgracht komen pas in februari en maart. Het werk aan de Rode Loper begint volgend jaar. (Albert de Lange)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden