'Amsterdam bezuinigt in tijden van voorspoed: volstrekt onnodig'

Het stadsbestuur van D66, VVD en SP is kampioen in het stellen van verkeerde prioriteiten, schrijft Wil van Soest in een opiniestuk. Hoog tijd de bezuinigingen terug te draaien en het over een andere boeg te gooien.

Een workshop van Circus Elleboog, dat na het intrekken van de gemeentelijke subsidie zijn medewerkers heeft ontslagen. Beeld Suzanne Blanchard
Een workshop van Circus Elleboog, dat na het intrekken van de gemeentelijke subsidie zijn medewerkers heeft ontslagen.Beeld Suzanne Blanchard

Amper negen maanden geleden sloopte het Amsterdamse stadsbestuur, bestaande uit een coalitie van D66, VVD en SP, het sociale fundament van onze stad door met een korting van 25 miljoen euro snoeihard te bezuinigen op meer dan vijftig organisaties. En terwijl de stad de wonden van deze kaalslag nog likt, presenteerde het college met 'Amsterdam blijft van iedereen' doodleuk een nieuw coalitieakkoord, waar met 100 miljoen euro blijkt dat er geld genoeg op de planken lag.

Het heeft er alle schijn van dat dit college Amsterdam heeft voorgelogen met het bezuinigingsspook. Daarom pleit de Partij van de Ouderen voor het terugdraaien van de bezuinigingen die nog geen jaar geleden zijn doorgevoerd.

Snoeihard
De snoeiharde bezuinigingen van dit college liggen bij menig Amsterdammer nog vers in het geheugen. Toen er in de achterkamertjes van de Stopera met bloed, zweet en tranen werd gewerkt aan de eigen coalitiespeeltjes, maakte het korte metten met het AGO-zwembad voor gehandicapten, met vakantiekamp De Duinakkertjes en met Circus Elleboog voor minder bedeelde kinderen.

En terwijl tussen de 85.800 en 101.600 Amsterdammers laaggeletterd zijn, werd 'the place to be' om dit probleem het hoofd te bieden gepakt op haar subsidie: de Openbare Bibliotheek Amsterdam werd met één miljoen euro gekort. En mensen met een psychische of psychosociale aandoening konden van dit stadsbestuur ook mooi de rambam krijgen. De komende drie jaar wordt 4,4 miljoen euro minder subsidie verstrekt aan instellingen voor beschermd wonen.

Wil van Soest Beeld Rink Hof
Wil van SoestBeeld Rink Hof

Wil van Soest

Fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen ­Amsterdam

Naast al die bezuinigingen, die met 100 miljoen euro op de plank dus volstrekt overbodig zijn geweest, is dit stadsbestuur hard op weg om 'Kampioen Verkeerde Prioriteiten Stellen' te worden. Onder het bestuur van dit college is de armoede in Amsterdam verder gestegen tot bijna 24 procent van de bevolking. 80.000 Amsterdamse huishoudens weten maandelijks niet hoe zij de huur moeten betalen. Dat valt niet te rijmen met het feit dat inmiddels in acht van de 22 wijken het aantal huurwoningen van woningcorporaties onder de norm van 35 procent ligt. En de SP, eens warm voorvechter voor voldoende sociale huurwoningen, staat erbij en kijkt ernaar.

Eurootjes tellen
Terwijl de coalitiepartijen eurootjes zaten te tellen voor het realiseren van hun eigen plannen, konden de oudjes uit onder meer de Wittenberg, Sint Jacob en Sint Bernardus hun verhuisdozen pakken, want zorgcentra gaan anno 2016 gewoon op slot. Vanwege de weigering van het college om voldoende betaalbare seniorenwoningen te bouwen, kan bejaard Amsterdam straks fluiten naar een geschikt huis om rustig de oude dag in door te brengen.

Wat mooi klonk de VVD-verkiezingsleus 'Op veiligheid moet je niet bezuinigingen'. Dat er van deze belofte weinig is terechtgekomen, blijkt wel uit het feit dat de liberalen het in Amsterdam hebben laten gebeuren dat de politie niet beschikt over een deugdelijk opgetuigde en opgeleide Bewakingseenheid van specialistische schutters.

Terwijl elders in het land Bewakingseenheden werden opgezet, heeft de leiding van de Amsterdamse politie jaren gewacht met het formeren van zo'n met MP5-machinepistolen uitgeruste politie-eenheid. Omdat agenten met automatische wapens niet zouden passen in het straatbeeld en in de lokale politiek. Hoe kan de VVD, de partij die zo prat gaat op veiligheid, dit zó hebben laten liggen?

Knokken
Nee, er is als nieuwe lokale partij genoeg om voor te knokken in deze stad. Het terugdraaien van de onnodige bezuinigen, het bestrijden van de stijgende armoede, voldoende betaalbare huur- en seniorenwoningen, een veilige stad, een stop op de ongebreidelde groei van het massatoerisme en een goede oude dag voor onze ouderen. Kortom: een keiharde oppositie ­tegen dit jokkebrokcollege is nu meer nodig dan ooit tevoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden