Amsterdam bekijkt mogelijkheden winteropvang voor asielzoekers

Met de winter voor de deur kijkt Amsterdam naar mogelijkheden om tijdens de koude maanden structurele opvang te regelen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Deze zogeheten bed-, bad-, en broodvoorziening moet volgens de gemeente iedereen die dat toekomt een 'humanitaire ondergrens' bieden.

Redactie
Een asielzoeker poets zijn tanden in het tentenkamp in Amsterdam Osdorp. Beeld anp
Een asielzoeker poets zijn tanden in het tentenkamp in Amsterdam Osdorp.Beeld anp

Het voornemen loopt vooruit op een besluit van het comité van Europese ministers over een advies van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR). Dat oordeelde eerder dat illegalen voedsel, onderdak en kleren moeten kunnen krijgen. Het kabinet wacht dit besluit echter eerst af, was eerder al bekend.

Burgemeester Eberhard van der Laan benadrukt in een brief aan de gemeenteraad dat er geen onomkeerbare beslissingen worden genomen totdat het kabinet een standpunt heeft ingenomen over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De gemeente moet ook nog een potje vinden om de kosten van de opvang te kunnen betalen.

In de brief staat verder dat Amsterdam werkt aan een zogeheten Programma Vreemdelingen. In deze 24-uursvoorziening kunnen mensen opvang krijgen die ernstig (psychisch) ziek of kwetsbaar zijn. Ook moeten mensen die 'aantoonbaar serieus' willen meewerken aan vrijwillige terugkeer naar het land van herkomst hier terechtkunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden