Amsterdam behoudt enkele kroonjuwelen van Olympische collectie

De gemeente Amsterdam heeft in samenwerking met het Olympisch Stadion, het Amsterdam Museum, NOC*NSF en Bouwinvest de hand weten te leggen op vijftig kavels van de collectie-Treurniet. Dat is zo'n vijf procent van de gehele privéverzameling van de Olympische Spelen van 1928. De vrees dat de collectie zich verspreidt over de hele wereld, blijkt ongegrond.

Thom Egberts
Drie van de vijftig kavels die voor Amsterdam zijn behouden. Beeld Gemeente Amsterdam
Drie van de vijftig kavels die voor Amsterdam zijn behouden.Beeld Gemeente Amsterdam

Afgelopen vrijdag werd in IJsselstein de gehele collectie van Jacco Treurniet geveild. Ruim dertig jaar lang verzamelde Treurniet alles van de Spelen van 1928 in Amsterdam. Maar vanwege gezondheidsredenen doet hij nu afstand van zijn verzameling. De gemeente Amsterdam, het Olympisch Stadion en het Amsterdam Museum hadden wel interesse in de verzameling, maar zagen daar om financiële redenen van af. In de week voor de veiling werd nog een ultieme poging gedaan om de gehele collectie op te kopen. Maar Treurniet veilde de onderdelen liever apart. Dat zou meer opleveren.

En nu verspreidt de collectie zich over heel Nederland - een klein deel zelfs over de hele wereld. Wel zijn enkele 'kroonjuwelen' behouden voor de stad, zegt de gemeente in een reactie.

Een houten klomp met de handtekening van zwemmer Johnny Weissmuller, de latere Tarzan, bijvoorbeeld. Of een officieel uniformjasje van de Amsterdamse atleet Jan Zeegers, die hij tijdens de Spelen droeg.

Bewegwijzering
Ook hebben de Amsterdamse partijen de hand weten te leggen op een uitnodiging voor het leggen van de eerste steen van het Olympisch Stadion op 18 mei 1927, en op een geëmailleerd bord met de tekst 'Amsterdam', dat door de ANWB werd gebruikt voor de bewegwijzering - toen nog feloranje.

Waar de objecten te zien zullen zijn is nog onbekend. De vijf partijen gaan op korte termijn in overleg, het is waarschijnlijk dat het Amsterdam Museum en het Olympisch Stadion de buit mogen verdelen.

De gemeente is tevreden met de aankopen, meldt een woordvoerder; 'echt Amsterdamse items' zijn behouden gebleven voor de stad en zullen binnenkort te bewonderen zijn voor het publiek. De gemeente, zo wordt benadrukt, treurt dan ook niet om het feit dat slechts zo'n vijf procent van de gehele collectie terugkeert naar de hoofdstad.

Hoeveel geld de vijf partijen betaald hebben voor de vijftig kavels wil de gemeente niet zeggen. Bouwinvest, voor een deel eigenaar van het Olympisch Stadion, maakte de financiering mede mogelijk. De collectie leverde in totaal twee ton op.

Gevreesd werd dat de collectie zich zou gaan verspreiden over de hele wereld, maar dat valt wel mee, zegt Jacco Scheper van de Munten en Postzegelorganisatie, waar de veiling gehouden werd. Concrete cijfers zijn er nog niet, maar hij schat dat zo'n tachtig procent van de collectie voor Nederland behouden blijft.

De jas van Zeegers. Beeld Gemeente Amsterdam
De jas van Zeegers.Beeld Gemeente Amsterdam
De bewegwijzering van de ANWB. Beeld Gemeente Amsterdam
De bewegwijzering van de ANWB.Beeld Gemeente Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden