Amsterdam beboet scholen om spijbelen

Als eerste gemeente in Nederland heeft Amsterdam boetes uitgedeeld aan middelbare scholen en mbo's die het verzuim van hun leerlingen niet melden. De Inspectie van het Onderwijs dwong in totaal twaalf scholen de portemonnee te trekken. Dat blijkt uit een jaarrapportage van Bureau Leerplicht Plus van de gemeente Amsterdam.

Foto ter illustratie. Beeld ANP
Foto ter illustratie.Beeld ANP

Als leerlingen in een maand zestien uur of meer spijbelen, moeten scholen dat melden aan de gemeente. Achttien Amsterdamse scholen bleken na drie controles nog steeds niet aan die eis te voldoen. Eén middelbare school en elf mbo's kregen daarvoor een boete, uiteenlopend van 1500 tot 24.500 euro. De overige onderwijsinstellingen krijgen nog een kans, omdat ze wel degelijk werken aan verbetering of omdat het aantal spijbelaars veel lager ligt.

Uit de rapportage blijkt verder dat een intensieve samenwerking tussen de gemeente en onder meer het Openbaar Ministerie om het verzuim op scholen terug te dringen, zijn vruchten begint af te werpen. Voor het eerst is het aantal leerplichtige spijbelaars op mbo-scholen in de hoofdstad afgenomen. In het schooljaar 2010-2011 spijbelde 61 procent van de mbo'ers wel eens. Het schooljaar daarop lag dat percentage op 33.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden