Amsterdam Anders/De Groenen geven op

Amsterdam Anders/de Groenen geeft de strijd op. Daarmee vertrekt helaas een kansloze doch leuke kabouter uit de politiek.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen kwamen ze vijf stemmen te kort. ''Als we een dood paard zijn, moeten we het netjes begraven. Zijn we een levend paard, dan moeten we het tuigen,'' zeiden de overgebleven leden van Amsterdam Anders/de Groenen toen. Gisteren werd het paard begraven.

De algemene ledenvergadering van Amsterdam Anders/de Groenen, een kleine twintig aanwezigen, besloot gisteren niet deel te nemen aan de verkiezingen van 2010. De officiële verklaring: er zijn te weinig, nieuwe, actieve leden die de partij kunnen dragen.

Daarmee komt een definitief einde aan de Gekke Henkie van politiek links in Amsterdam. Een club van kunstenaars en andere idealisten, met coryfeeën als liefdesverdrietconsulent Roel van Duijn, Hansje Kalt, die nog wel eens tegen haar eigen moties wilde stemmen, en op het laatst Jupijn 'Terroristen hebben ook rechten' Haffmans.

Ze zullen worden gemist.

Want in de politieke wereld van wheelen en dealen was het een verademing als af en toe eens een idealist opstond en een principieel punt maakte. Er werd in de raad nog serieus naar ze geluisterd ook. (En daarna werden hun moties in de regel verworpen.)

In 2006, twintig jaar nadat Roel van Duijn met Groen Amsterdam in de gemeenteraad was gekomen, verdween de partij - die vanaf 1998 Amsterdam Anders/De Groenen heette - uit de Stopera. Alleen in stadsdeel Centrum behield de partij twee zetels en in Noord en Oud-Zuid werd één deelraadszetel behouden. Het paste bij de trend van die verkiezing dat vele, kleine, lokale partijen verdwenen.

Kalt destijds: ''De kiezer is heel dom geweest.'' En Ronald Schönberger, die de deelraadszetel in Westerpark verloor: ''We zijn een platform van trendsetters. Alleen hebben we de massa nog niet mee.''

De massa zat niet meer te wachten op peper in de politiek. Want vind ze nog maar eens, politieke partijen die zich sterk maken voor, zeg, de mus in Zeeburg. De laatste campagneactie van Netty Gelijsteen, raadslid van Amsterdam Anders/De Groenen in stadsdeel Zeeburg, staat misschien wel symbool voor de teloorgang van de partij. Voor haar woonboot waren kinderen welkom om samen met haar vogelhuisjes te bouwen voor de mus, want daar ging het niet goed mee in Zeeburg. Er kwamen drie kinderen opdagen. Bovendien laten mussen een vogelhuisje de eerste jaren links liggen. Het ruikt dan nog te nieuw.

Dát was Amsterdam Anders/De Groenen: kleinschalig, kansloos, maar wel sympathiek.

Tot 2001 was Roel van Duijn de grote man van de partij, al was ook wijlen Jos Brink regelmatig lijstduwer. Toen Van Duijn naar de Tweede Kamer vertrok, sprak burgemeester Job Cohen tijdens het afscheidsfeestje met biologisch bier en biologische pannenkoek met gorgonzola: ''Niet zelden werd je afgeschilderd als een Don Quichotte. Maar hij streed tegen windmolens, jij ervoor.''

Kalt zat tussen 1998 en 2004 in de gemeenteraad. Politieke spelletjes waren haar vreemd. Als een andere partij een beter argument had, stemde ze gewoon tegen haar eigen motie. Befaamd waren haar, wat ze zelf noemde legehulsmoties', moties die opriepen een beter beleid te voeren voor bijvoorbeeld extra veiligheid, fietsbeleid, bomen, sociale vernieuwing en wat al niet, 'met bijbehorend budget', waarvan de inhoud later nog moest worden ingevuld. De moties werden zonder uitzondering afgewezen.

En toch was het goed dat het er was: het groene geluid van Amsterdam Anders/De Groenen, antiautoritair, orgineel, fris.

Kansloos, maar dapper. (HANS VAN DER BEEK)

Fotobron: Jan van Breda

Clemens Mol van Amsterdam Anders/De Groenen bij de Stadsdeelraadsverkiezinen in 2006. Foto Jan van Breda
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden