'Amsterdam altijd al Wereldboekenstad'

AMSTERDAM - Amsterdam kent meer boekhandels dan slagers en telt veel plekken waarover is geschreven. ''Eigenlijk is Amsterdam altijd al Wereldboekenstad, maar dan nu met de officiële titel.''Dat zei Lidy klein Gunnewiek, directeur van Amsterdam Wereldboekenstad, woensdag bij de bekendmaking van het programma.

Prinses Laurentien opent op 23 april in de Westerkerk in Amsterdam het evenement. Unesco heeft de titel aan de hoofdstad toegekend voor een jaar. Op dit moment is de Colombiaanse hoofdstad Bogota nog Wereldboekenstad.

Volgens de directeur biedt dit een unieke kans om de reputatie van Amsterdam als boekenstad en vrijplaats van het woord opnieuw stevig op de internationale kaart te zetten. Het thema is dan ook 'een open boek, een open geest'. Dat onderwerp is volgens Klein Gunnewiek relevanter dan ooit gezien de maatschappelijke ontwikkelingen. De reeks aan activiteiten die gedurende het jaar in de stad plaatsvinden, richt zich dan ook niet alleen op boeken, maar ook op het lezen en schrijven.

''Amsterdam is van oudsher een stad van de vrijheid van het woord. Schrijvers kwamen hier hun werk publiceren omdat dat in hun eigen land niet kon. De stad kent bovendien een traditie van vrijdenkers vanuit de geschiedenis'', aldus de directeur. Tijdens het evenement staan drie belangrijke iconen centraal; Spinoza, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt. Zij dragen volgens Klein Gunnewiek op hun eigen manier het belang van vrijheid van uiting uit.

Amsterdam Wereldboekenstad begint met een internationaal symposium over auteursrecht in het digitale tijdperk. Verder kunnen liefhebbers op 18 mei terecht op de grootste boekenmarkt ter wereld, vindt in september voor de jonge lezers Kinderboekenstad plaats, verschijnen er diverse boeken en zijn er het hele jaar door tentoonstellingen, lezingen en presentaties. Het hele programma staat op de website www.amsterdamwereldboekenstad.nl.

Bijzondere aandacht tijdens het evenement is er voor 'laaggeletterdheid'. Volgens de directeur kampt een op de tien Nederlanders met dit probleem. Via het formele onderwijs lukt het niet dit op te lossen. Het komende jaar wil de organisatie daarom samen met Unesco initiatieven ontwikkelen meer mensen in ons land, maar ook wereldwijd, aan het lezen en schrijven te krijgen. (ANP)

www.amsterdamwereldboekenstad.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden