Amsterdam alert op spanningen onder Turkse leerlingen

Er dreigen spanningen onder Turkse leerlingen van Amsterdamse scholen te ontstaan als de vakantie voorbij is. De gemeente is alert en belooft hulp bij veiligheidsproblemen.

Rasit Elibol en Lorianne van Gelder
Fethullah Gülen, door de Turkse president Erdogan aangewezen als het brein achter de staatsgreep. Beeld anp
Fethullah Gülen, door de Turkse president Erdogan aangewezen als het brein achter de staatsgreep.Beeld anp

Niet alleen scholen die worden gelieerd aan geestelijke Fethullah Gülen - door de Turkse president Erdogan aangewezen als het brein achter de staatsgreep - zullen te maken krijgen met spanningen, maar ook reguliere scholen waar veel Turkse leerlingen zijn, waarschuwt Klaas Hiemstra, directeur van Stichting School & Veiligheid.

"Veel leerlingen zijn op vakantie geweest naar Turkije en komen terug met de gespannen sfeer die daar hangt. Tussen Gülen- en Erdogansympathisanten kunnen spanningen ontstaan, maar ook tussen Turkse en Nederlandse leerlingen. In Turkije heerst het idee dat het Westen geen begrip heeft voor de impact van de coup. Leerlingen kunnen zich onbegrepen voelen en denken dat iedereen tegen hen is."

De stichting adviseert alert te zijn en meteen het gesprek met leerlingen aan te gaan.

De PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, waarschuwt ook al dat de verhoudingen op scholen 'op scherp' kunnen komen te staan naar aanleiding van de aanslagen in Duitsland en Frankrijk en de couppoging in Turkije.

Veiligheidsproblemen
Twee basisscholen in de stad die worden geassocieerd met de Gülenbeweging - iets wat de scholen zelf weerspreken - zien zich geconfronteerd met ouders die bezorgd zijn over hun kinderen. Het gaat om basisscholen in Nieuw-West en in Noord.

Stichting Cosmicus Onderwijs, die een van de scholen bestuurt, schreef uit voorzorg een brief naar de gemeente met de vraag wat de school moet doen in het geval van onrust.

De gemeente Amsterdam volgt de ontwikkelingen nauwgezet. Ze onderhoudt contact met Turkse organisaties. Mochten er veiligheidsproblemen ontstaan, dan is de gemeente bereid de scholen te helpen.

Zaanstad
Ook in Zaanstad spelen spanningen rond scholen. De Zaanse onderwijswethouder Dick Emmer zei maandag op zijn hoede te zijn voor onrust op basisschool De Roos, die wordt geassocieerd met de Gülenbeweging.

Vier gezinnen hebben voor hun kinderen overplaatsing aangevraagd en de gemeente houdt ook contact met de nieuwe scholen waar deze leerlingen worden geplaatst. "Als er kinderen worden thuisgehouden, zullen we de ouders op de leerplicht wijzen," zegt Emmer.

Scholen in Noord-Nederland gaan maandag 29 augustus weer open.

Aantal meldingen gedaald

Het aantal incidenten door spanningen tussen groepen Turkse Nederlanders na de mislukte staatsgreep in Turkije is de laatste weken afgenomen. De week na de couppoging van 15 juli was er een flinke piek. De politie kreeg toen bijna 75 meldingen en aangiften binnen.

Een maand later is dat aantal gedaald. Tot 11 augustus regis­treerde de politie enkele tientallen incidenten. De directeur van Platform INS en Gülenvertegenwoordiger Saniye Calkin zei eerder bang te zijn voor een 'golf van vijandelijkheden' als Turkse Nederlanders terugkomen van vakantie in Turkije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden