Amstelvener voltooit als elfde Nederlander de Seven Summits

De Amstelveense bergbeklimmer Olivier Vriesendorp (47) heeft eind mei de top van de Mount Everest (met 8848 meter de hoogste berg ter wereld) bereikt. Daarmee voltooide hij de Seven Summits, het beklimmen van de hoogste berg van elk continent.

Bien Borren
Vriesendorp spendeerde welgeteld vijftien minuten op de top van de Mount Everest Beeld Eigen foto
Vriesendorp spendeerde welgeteld vijftien minuten op de top van de Mount EverestBeeld Eigen foto

Het kostte Vriesendorp een jaar voorbereiding, twee maanden expeditie en tien uur klimmen om uiteindelijk vijftien minuten op de top van de Mount Everest te kunnen staan.

"Op dat moment ben je alleen maar bezig met praktische zaken zoals zuurstof checken, snel wat drinken, een foto maken; voor euforie heb je geen tijd," zegt de Amstelvener. "Ik was vastbesloten zonder brokken weer beneden te komen en het er levend vanaf te brengen. Pas toen ik weer in kamp één stond, kreeg het fantastische gevoel dat sinds het beklimmen van de summit was begonnen te sluimeren, de ruimte."

Niet zo fanatiek
Met het bedwingen van de Mount Everest volbracht Vriesendorp de opdracht die hij zichzelf vijf jaar geleden oplegde: hij had zijn zinnen gezet op de beklimming van de hoogste top op elk van de zeven continenten. "Terwijl ik van huis uit helemaal niet zo'n fanatieke bergbeklimmer ben."

"Ik was op zoek naar iets waar ik veel energie in kwijt kon, een manier om grenzen op te zoeken," legt hij zijn drastische besluit uit. Ook wilde hij zijn tweelingzoons van acht inspireren. "Als je jezelf een doel stelt en daar hard voor werkt, is alles haalbaar."

In vijf jaar tijd wist Vriesendorp naast de Mount Everest achtereenvolgend de Elbrus (Europa, 5642 meter), de Kilimanjaro (Afrika, 5895 meter), de Aconcaqua (Zuid-Amerika, 6962 meter), Mount McKinley (Noord-Amerika, 6194 meter) Carstensz Pyramide (Oceanië, 4884 meter) en Mount Vinson (Antartica, 4892 meter) te bekimmen.

Hoogtetent
"Ik heb het nog relatief snel gedaan. De honderden uren training en voorbereiding die ik in elke beklimming moest steken, vergde veel van het thuisfront. De laatste zes weken voorafgaand aan mijn vertrek richting de Himalaya heb ik thuis in een zogenaamde hoogtetent geslapen om te acclimatiseren aan de hoogte."

Vriesendorp beaamt dat zijn vriendin nogal heeft moeten afzien, ten behoeve van zijn nieuwe hobby. "Het minste wat ik kon doen was haar ten huwelijk te vragen," lacht hij. "Met een sateliettelefoon heb ik haar vanaf de Mount Everest gevraagd mijn vrouw te worden en ze zei ja."

Bekijk hier de 360 graden foto's die Vriesendorp op de top van de Mount Everest maakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden