Amstelveense liquidatieverdachte Nieuwegein al eerder veroordeeld

Justitie verdenkt Amsterdammer Reza J. en Amstelvener Denzel D., beiden 24 jaar oud, van het doodschieten van de 43-jarige crimineel Timo Badloe, vorige week in Nieuwegein. Zij werden na een lange achtervolging aangehouden.

Maarten van Dun en Yelle Tieleman
De klemgereden vluchtauto na de achtervolging op de A2. Beeld anp
De klemgereden vluchtauto na de achtervolging op de A2.Beeld anp

De 43-jarige Timon Badloe werd 28 november in de ochtend op de Apolloburg in Nieuwegein doodgeschoten, kort nadat hij achter het stuur van zijn auto had plaatsgenomen. Hij wilde naar zijn werk vertrekken, toen hij van dichtbij met een automatisch vuurwapen onder vuur werd genomen. Hij overleed ter plekke.

Badloes vriendin zag de schietpartij gebeuren vanuit het huis waar zij samen woonden. Badloe, die ook wel bekend stond als Chico, was actief in het criminele circuit en hield zich bezig met de handel in harddrugs, met name cocaïne.

Hij was een jeugdvriend van de bekende crimineel 'Rasta Gilly', die in 2013 in dezelfde straat was doodgeschoten. Dat was destijds waarschijnlijk een vergelding voor de betrokkenheid van 'Rasta Gilly' bij een ripdeal.

Ochtendspits
De daders gingen er na de liquidatie van Badloe in een donkere auto vandoor, die ze even later in Vleuten in brand staken. Daar stapten ze vermoedelijk over in een andere auto, waarmee ze met hoge snelheid via de provinciale weg en de A2 naar Amsterdam reden.

Daar kwamen ze terecht in de ochtendspits en werden op de snelweg achtervolgd door zeer veel politieauto's, waarbij waarschuwingsschoten werden gelost. Bij Wilnis reden de vluchtende mannen nog een auto van de weg.

Klemgereden
Vlak bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) werd de vluchtauto klemgereden door een arrestatieteam van de politie, waarna de twee mannen werden aangehouden.

De advocaten van J. en D. willen beiden geen commentaar geven, omdat de verdachten sinds hun aanhouding in beperking zitten. Dat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Ook justitie is terughoudend met het geven van informatie.

Oplichting
De liquidatieverdenking is een stuk serieuzer dan een van de delicten waarvoor Denzel D. eerder werd vervolgd. De toen in Amstelveen woonachtige D. kwam in 2015 bij justitie - en het AvroTros programma Opgelicht - in beeld omdat hij samen met een medeverdachte meisjes en jonge vrouwen ertoe aanzette dure telefoonabonnementen af te sluiten.

Ook liet hij hen laptops op afbetaling kopen bij elektronicawinkels, nadat hij hen had beloofd dat zij daarmee geld konden verdienen.

Sekssites
De slachtoffers werden geronseld met advertenties op sekssites. Na een aantal chatgesprekken werd op de Dam in Amsterdam afgesproken. D. beweerde dat een familielid de naam van de slachtoffers nog dezelfde dag uit de systemen van de winkels en telefoonproviders zou verwijderen en dat zij dus niet werkelijk een abonnement afsloten.

De 43-jarige Timon Badloe werd 28 november in de ochtend op de Apolloburg in Nieuwegein doodgeschoten. Beeld anp
De 43-jarige Timon Badloe werd 28 november in de ochtend op de Apolloburg in Nieuwegein doodgeschoten.Beeld anp

In werkelijkheid bleven de vrouwen met duizenden euro's schuld achter, de telefoons en laptops hadden zij toen al aan D. en zijn mededader overhandigd. In sommige gevallen kregen de slachtoffers met vals geld betaald voor hun diensten.

Bedreigd
Toen de politie ingreep en invallen deed, sprong D.'s mededader van driehoog naar beneden, D. meldde zich later zelf op het bureau. Nadat Opgelicht een uitzending aan het duo wijdde, meldden meer slachtoffers zich.

De Amsterdamse rechtbank veroordeelde D. vorig jaar zomer tot 12 maanden cel wegens oplichting. De rechtbank geloofde de slachtoffers niet toen die vertelden zich zeer bedreigd te hebben gevoeld. Tegen dat vonnis ging D. in hoger beroep, die zaak loopt zeer waarschijnlijk nog.

Oude zaak
Opmerkelijk is dat D. op negentienjarige leeftijd van de Noord-Hollandse rechtbank al een gevangenisstraf kreeg van vier jaar, al is onbekend waarvoor. Toen hij voor de oplichting werd veroordeeld, moest hij nog ruim anderhalf jaar celstraf uitzitten voor die oude zaak.

D.'s huidige raadsman wil niet reageren, de advocate die hem in de oude zaak bijstond is onbereikbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden