Plus

Amstelveense intocht rustig, op een enkele middelvinger na

Zo'n honderd betogers tegen Zwarte Piet waren bij de intocht van Sinterklaas in Amstelveen. Op een enkele middelvinger en verwensing was de sfeer op het Stadsplein gemoedelijk.

Roelf Jan Duin
null Beeld Roelf Jan Duin
Beeld Roelf Jan Duin

De tekst op de spandoeken die de demonstranten van Kick Out Zwarte Piet hadden meegenomen waren eerder een aanmoediging dan een j'accuse: "Amstelveen kan het."

En ook bij de peptalk voorafgaand aan de betoging was de toon mild. "Laat je niet provoceren, blijf respectvol", zei Devika Partiman, die de demonstratie coördineerde. Er klinkt applaus. "Natuurlijk zit er pijn, woede en verontwaardiging bij ons," legt Partiman uit. "Maar we willen respectvol blijven, ook naar de kinderen die hier vandaag feest vieren."

Heldere afspraken
Burgemeester Bas Eenhoorn had voorafgaand aan de intocht heldere afspraken gemaakt met het Kick Out Zwarte Pietcomité: er zou geen versterkt geluid zijn en de demonstranten mochten op het Stadplein demonstreren onder het kunstwerk van Armando dat door veel Amstelveners 'de drol' wordt genoemd.

"We stoppen ze niet in een hoekje weg, en zetten er bewust ook geen hekken omheen," zegt Eenhoorn zaterdagochtend, een uurtje voor de Sint op het plein verschijnt. "We willen een heldere demonstratie én een mooi kinderfeest vieren."

En ja, Sinterklaas wordt vergezeld door zwart geschminkte pieten. "Anders wilden een hoop vrijwilligers niet meer meedoen," zegt Eenhoorn. "Amstelveen is geen gemeente die voorop loopt, zoals Amsterdam. Maar ook hier verandert het uiterlijk van piet geleidelijk. Dat lijkt me heel goed."

En inderdaad zijn er naast zwarte ook roetveeg, witte en bruine pieten aanwezig. Die laatste categorie kan de demonstranten niet bekoren: "Bruine piet is ook racisme", staat op het kartonnen bord dat Helena Castro heeft meegenomen. "Want ook dat is een racistische karikatuur."

Als de Sint bijna arriveert en het Stadsplein volstroomt beginnen de demonstranten, van wie meer dan de helft een witte huidskleur heeft, te scanderen. "Zwarte piet mag niet!", "zwarte piet is zwart verdriet!", "No more blackface!."

Verkeerde keelgat
Sommige bezoekers van de intocht schiet dit in het verkeerde keelgat. Er worden middelvingers opgestoken, en klinken verwensingen met ongeneeslijke ziektes en een agressieve man moet door politieagenten worden tegengehouden.

Maar grimmig wordt het geen moment, de meeste ouders halen hun schouders op. "Van mij had het niet gehoeven, maar het mag nu eenmaal in dit land," zegt een man die met zijn kleinkind naar de intocht is gekomen.

Dan klinkt er luid gejuich: vijftien Kick Out Zwarte Pietdemonstranten die op weg waren naar Den Helder maar halverwege door de politie werden tegengehouden voegen zich bij het protest in Amstelveen. Pro-piet aanhangers dreigden eerder weg naar Den Helder te blokkeren, waarna Kick Out zwarte piet aanvankelijk zei niet meer te willen demonstreren maar daar later op terugkwam.

Ook elders in het land verliepen demonstraties minder gemoedelijk dan in Amstelveen. In Rotterdam raakten voor- en tegenstanders van zwarte piet slaags met elkaar, in Leeuwarden moest de politie ook ingrijpen bij een vechtpartij, in Hoorn werd een groep pro-pieten ingesloten door de politie. In Eindhoven en Groningen zorgden voetbalhooligans voor ongeregeldheden.

Lees ook: Voorzitter Sinterklaasintocht: 'De spanning is nu helemaal weg'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden