Amstelveense diamantair zegt 'sorry' voor nepberoving

De Amstelveense diamantair Mischa van Gelder heeft bekend dat hij de miljoenenoverval op zijn bedrijf in scène heeft gezet. Het familiebedrijf biedt nu zijn excuses aan 'aan politie, justitie, klanten en leveranciers'.

Maarten van Dun
Een ambulance en politiebus bij de juwelenhandel in Amstelveen na afloop van de overval Beeld Politie
Een ambulance en politiebus bij de juwelenhandel in Amstelveen na afloop van de overvalBeeld Politie

Bij de ogenschijnlijk professioneel uitgevoerde overval op 9 november 2016 op het kantoor van juwelenhandelaar Van Gelder Diamonds maakte een groep gewapende en gemaskerde daders diamanten, sieraden en juwelen ter waarde van zo'n 4 miljoen euro buit. Onder bedreiging van een vuurwapen had de 50-jarige directeur van het familiebedrijf de overvallers in de kluis gelaten, zo leek het.

Zigeunerkringen
Nu blijkt echter dat Mischa van Gelder samenwerkte met de overvallers en dat hij een plan had bedacht om miljoenen aan verzekeringsgeld te innen. Van Gelder heeft vorige week bekend, nadat hij in april was aangehouden.

Van Gelder werkte tijdens het plan samen met de 25-jarige Danny S., een man uit Ede uit zigeunerkringen. De afspraak was dat S. de juwelen zou houden, terwijl Van Gelder verzekeringsgeld zou innen.

S. maakte in het geheim camera­opnamen van het overleg dat hij met Van Gelder voerde voor de overval. Na de aanhouding van de diamantair probeerde S. die beelden te verkopen aan het familie­bedrijf. De buit is nog altijd zoek.

Van Gelder Diamonds, sinds 1904, is een van de bekendste diamantairs van Nederland. Het bedrijf, actief in de groothandel van diamanten en edelstenen, verkoopt ook aan particulieren, via de Diamond Point-juweliers in vestigingen van de Bijenkorf.

Op het verkeerde been
Voordat het bedrog van Mischa van Gelder uitkwam, keerde de verzekeraar reeds 3,5 miljoen euro uit. Ook de verzekeringsmaatschappij had particuliere rechercheurs op de zaak gezet.

Na de arrestatie van Mischa van Gelder nam zijn vader Jack de touwtjes van het bedrijf in handen. Van Gelder sr. (76) was eerder de grote man binnen het bedrijf. In een verklaring zegt hij:

"We zijn allemaal geschokt en diep geraakt door deze ontwikkelingen. Ik heb de leiding van ons familiebedrijf weer persoonlijk op mij genomen en de benodigde maatregelen getroffen om de continuïteit te waarborgen. Namens het bedrijf wil ik mijn excuses aanbieden aan de politie, het OM, de verzekeraar, klanten, toeleveranciers - iedereen die door het handelen van Mischa op het verkeerde been is gezet."

Zaterdag in het Het Parool en op Parool.nl een uitgebreide reconstructie van de zaak.

Lees ook de reconstructie: Hoe een diamantair een overval in scène zette om miljoenen aan verzekeringsgeld te innen (klik)

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden