Amstelveens echtpaar met huis van 1,9 miljoen 'lijkt van de wind te leven'

Een Amstelveens echtpaar van 56 jaar is vorige week dinsdag aangehouden in een internationaal onderzoek naar witwassen. Het stel leek volgens de FIOD 'van de wind te leven'.

De opsporingsdienst van de Belastingdienst deed een onderzoek naar het stel Beeld anp
De opsporingsdienst van de Belastingdienst deed een onderzoek naar het stelBeeld anp

Voor het onderzoek door de opsporingsdienst van de Belastingdienst zijn twee woningen in Aruba doorzocht, net als een woning in Amstelveen en een woning en bedrijfspand in Amsterdam. Er is behalve op administratie ook beslag gelegd op onroerend goed, twee auto's en een boot.

De FIOD startte het onderzoek nadat de Financial Intelligence Unit Nederland, waar meldplichtige instellingen hun ongebruikelijke transacties dienen te melden, een 'verdachte transactie' constateerde.

Aruba
De man en vrouw verkochten volgens de FIOD in 2009 op Aruba percelen grond voor een onverklaarbaar hoge prijs aan drie stichtingen. Het geld werd ontvangen van twee offshore vennootschappen, zogenaamde brievenbusfirma's die in het land waar ze gevestigd zijn meestal geen activiteiten ontplooien. De verkoop ging niet door, maar het geld is tot nu toe niet terugbetaald.

De verdachten lijken volgens de FIOD van de wind te leven. Ze wonen in een huis dat zo'n 1,9 miljoen euro waard is; hun uitgaven zouden niet te verklaren zijn uit hun reguliere inkomsten en vermogen. Op hun bankrekeningen ontvangen ze regelmatig grote geldbedragen uit het buitenland onder de noemer 'lening'. Aflossingen van die 'leningen' kon het FIOD niet vinden.

De man is afgelopen vrijdag in bewaring gesteld voor 14 dagen, de vrouw zit voor zes dagen in voorlopige hechtenis. Het echtpaar wordt verdacht van witwassen.

Windhappers
De twee Amstelveners zijn bepaald niet de enige Nederlanders die van de wind lijken te leven: uit vorig jaar door het datajournalistieke platform LocalFocus bij de Belastingdienst opgevraagde cijfers blijkt dat bijna 11 duizend Nederlanders een luxe levensstijl hebben terwijl ze op papier geen of nauwelijks inkomsten hebben.

Amsterdam telde op 30 juli 2014 bijna 3.500 van die 'windhappers' en staat daarmee op de tweede plek van gemeenten waar relatief veel windhappers wonen, na Delft. Ook in Amstelveen wonen relatief veel mensen die van de wind te lijken leven: op elke 10.000 inwoners zijn er 14,8 windhappers. Landelijk zijn dit er 6,5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden