Nieuws

Amstelveens college ziet geen draagvlak voor twee nieuwe religieuze basisscholen

Het college in Amstelveen stelt de gemeenteraad voor twee aanvragen voor religieuze basisscholen af te wijzen. Er zou niet genoeg draagvlak zijn voor een Hindoe en Islamitische school, laat de gemeente weten via een persbericht.

Een lege schoolklas op een basisschool in Amstelveen. Beeld ANP
Een lege schoolklas op een basisschool in Amstelveen.Beeld ANP

In januari hebben zowel de Stichting Hindoe Onderwijs Nederland (SHON) als de Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland (SIO-NH) een aanvraag ingediend voor het oprichten van nieuwe basisscholen in Amstelveen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten voor te stellen om deze aanvragen af te wijzen.

De gemeente stelt te streven naar toekomstbestendige en levensvatbare scholen, afgestemd op de behoefte in de gemeente. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar inwonersaantal, leerlingdichtheid en bevolkingsopbouw. Beide stichtingen hebben niet kunnen aantonen dat er voldoende leerlingen met belangstelling voor hun school in Amstelveen en omgeving wonen, stelt de gemeente. Noch de gemeente noch de schoolbesturen hebben eerder signalen ontvangen dat er vraag is naar Islamitisch of Hindoe onderwijs. 

Wel is eerder gebleken dat er door toenemende internationalisering behoefte is aan een Internationaal Georiënteerde School voor het Basisonderwijs (IGBO). Deze gaat komend schooljaar open. Vorig jaar schreef Het Parool dat er sprake is van massale instroom van expatkinderen en kinderen van kennismigranten op scholen in Amstelveen. 

De aanvragers zijn op de hoogte gesteld van het voorstel tot afwijzing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden