Amstelveen wil handhavers bodycam geven tegen 'treitervloggers'

De gemeente Amstelveen wil handhavers uitrusten met bodycams, kleine cameraatjes die op het lichaam worden bevestigd en kunnen dienen als kleine getuigen in hectische situaties.

Het Parool
Amstelveen start met een proef waarbij handhavers een bodycam krijgen omgehangen. Beeld anp
Amstelveen start met een proef waarbij handhavers een bodycam krijgen omgehangen.Beeld anp

Het gaat om een proef en in eerste instantie krijgen alleen parkeerwachten en jeugd-BOA's een dergelijke camera omgehangen.

Wethouder Handhaving Herbert Raat (VVD) laat weten dat de keuze voor bodycams met name is geboren om medewerkers te beschermen tegen 'treitervloggers en en mensen die zich onbeschoft gedragen'. "We hebben gezien dat filmpjes van onze mensen op sites als Dumpert.nl verschijnen. Door onze medewerkers uit te rusten met de techniek van deze tijd, creëren we een eerlijk speelveld."

De beelden en geluidsopnames worden tien dagen bewaard, daarna worden ze vernietigd.

Meegesleurd
De gemeente Amsterdam heeft eerder een soortgelijke test gedraaid met bodycams bij handhavers van het Taxiteam. Aanleiding was een incident waarbij een toezichthouder vele meters werd meegesleurd toen een taxichauffeur tijdens een controle hard wegreed.

De politie in Nieuw-West heeft afgelopen jaar twee agenten uitgerust met bodycams en heeft hiermee positieve ervaringen. Zozeer zelfs dat de politie tachtig van dergelijke camera's wil aanschaffen.

Tussen juni 2014 en april 2015 is ook door de Haagse politie het gebruik van bodycams getest: negentig procent van de agenten stelde dat de camera's een de-escalerend effect hebben. Van hen gaf 32 procent aan dat het dragen van een camera het veiligheidsgevoel vergroot.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden