Amstelveen wil aandelen Eneco niet kwijt

Anders dan veel andere gemeenten wil Amstelveen zijn Enecoaandelen niet verkopen. Amstelveen, voor zo'n anderhalf procent eigenaar van Eneco, vindt dat het ook voordelen heeft als het energiebedrijf in publieke handen blijft.

null Beeld anp
Beeld anp

Energie is strategisch van dusdanig belang dat een energiebedrijf beter af is met de overheid als eigenaar, vindt wethouder Herbert Raat van Financiën. Dat vond hij in 2009, toen ook al sprake was van verkoop van Eneco, en dat vindt hij nog steeds. Bovendien strijkt Amstelveen jaarlijks dividend op.

Amstelveen stelt zich met dit standpunt eigenwijs op. Grotere aandeelhouders als Rotterdam (32 procent) en Den Haag (17 procent) willen hun belang in Eneco graag te gelde maken. Omdat vorige week ook Dordrecht (9 procent) besloot tot verkoop, lijkt een meerderheid van de aandelen op de markt te komen.

Miljoenenopbrengst
Dit jaar is Eneco gesplitst in een netwerkbedrijf en een leveringsbedrijf. Veel gemeenten zien geen noodzaak om dat commerciële leveringsbedrijf in publieke handen te houden, zoals eerder ook Nuon en Essent zijn verkocht aan buitenlandse energie­bedrijven.

Ook lonkt een miljoenenopbrengst. De waarde van Eneco wordt geschat op minstens 2,5 miljard euro. "Ik kan natuurlijk niet in de portemonnee van Rotterdam kijken, maar Amstelveen heeft het geld niet acuut nodig," zegt Raat.

Raat, nota bene een VVD-wethouder, toont zich gevoelig voor de brief waarmee Enecotopman Jeroen de Haas waarschuwt dat de duurzame koers die Eneco heeft ingeslagen mede te danken is aan haar huidige, lees: publieke aandeelhouders.

Raat: "Eneco heeft al weer tien jaar terug, onder zijn leiding, een duurzame weg gekozen. Dat was toen heel modern, een vooruitziende blik. En dat kon ook, omdat overheden dat graag wilden. Duurzaamheid was in het algemeen belang. Maar precies daarom is het nu zo'n aantrekkelijke prooi."

Minder afhankelijk
"Wij denken dat Eneco een van de weinige bedrijven is die de energietransitie op een goede manier gaan overleven omdat ze echt visie hebben." Dat is ook van strategisch belang, volgens Amstelveen. "Eneco kan helpen om Nederland minder afhankelijk te maken van andere landen voor energie."

2,5 mld

De waarde van Eneco is circa 2,5 miljard euro. Amstelveen bezit 1,5 procent van de aandelen.

Amstelveen is ook niet de enige die de Enecoaandelen liever in overheidshanden houdt, onderstreept Raat. Vakbond CNV waarschuwde eerder al voor het verlies van banen als de gemeenten hun aandelen verkopen.

Overigens neemt het Amstelveense stadsbestuur pas eind deze maand formeel een besluit. Met wethouder Peter Bot (Duurzaamheid) is Raat al tot de conclusie gekomen dat Amstelveen de aandelen in het bedrijf liever houdt.

Daar komt bij dat de afweging voor Amstelveen al weer anders kan uitvallen als de overige gemeenten voet bij stuk houden en de verkoop doorzetten.

Dan dreigt Amstelveen alleen achter te blijven als kleine aandeelhouder van een bedrijf waarin een buitenlandse energiegrootmacht aan de touwtjes trekt. Raat: "En hoeveel invloed heb je dan nog?"

Lees ook: Haven en Eneco werken samen voor slimmere toepassing windenergie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden