Amstelveen schort afspraken met Eigen Haard op

Na slepende conflicten tussen huurders en Eigen Haard over onderhoud is voor Amstelveen de maat vol. De gemeente heeft afspraken met de woningcorporatie voorlopig opgeschort.

Ton Damen
De flat aan de Van Heuven Goedhartlaan wordt ondersteund. Beeld Lin Woldendorp
De flat aan de Van Heuven Goedhartlaan wordt ondersteund.Beeld Lin Woldendorp

Wethouder Rob Ellermeijer (Wonen) vindt dat de bewoners niet serieus worden genomen en heeft de afspraken met Eigen Haard opgeschort. "Zo gaan wij in Amstelveen niet met elkaar om."

Ellermeijer kan er met zijn hoofd niet bij dat nadat de flats met vierhonderd woningen aan de Van Heuven Goedhartlaan tussen 2015 en 2018 waren gerenoveerd en opgeleverd, bij een van de gebouwen risico op betonrot in de galerijen en de balkons werd vastgesteld.

Sinds vier weken wordt het pand gestut met 'stempels' om te voorkomen dat onderdelen van het pand instorten. Dit had Eigen Haard volgens Ellermeijer bij inspecties voorafgaand aan de renovatie moeten opmerken.

Lakse houding
Het incident illustreert volgens de wethouder de lakse houding van Eigen Haard als het gaat om het onderhoud van vele honderden woningen in Amstelveen. De gemeente telt ruim 40.000 woningen, waarvan 10.000 eigendom zijn van Eigen Haard. Het regent klachten die Ellermeijer vanuit de wijde omtrek bereiken.

"Wij horen dat er ook klachten over Eigen Haard zijn in Aalsmeer en Uithoorn."

De communicatie over de problemen is volgens Ellermeijer slecht, maar hij is niet van plan dat zo te laten. Hij heeft de 'prestatieafspraken' over nieuwbouw en onderhoud met Eigen Haard afgebroken. Verder eist de wethouder een onafhankelijk onderzoek, met als opdrachtgever de bewoners­commissies, Eigen Haard en de gemeente.

Als de woningcorporatie niet meewerkt, zal de gemeente Amstelveen zelf zo'n onderzoek laten doen.

Het zijn ongebruikelijke maatregelen van een gemeente tegen een woningcorporatie. De aanleiding was dat deze zomer twee groepen wanhopige bewoners steun zochten bij de gemeente.

De bewoners van de flat Aquarius aan de Watercirkel kampen met oude blokverwarming, hoge stookkosten en lekkages. De flat is er zo slecht aan toe dat die niet meer alleen verduurzaamd kan worden, maar compleet gerenoveerd moet worden.

Ellermeijer heeft deze kwestie aangekaart bij Eigen Haard, maar zonder resultaat. De klachten van de bewoners zijn volgens hem ernstig. "Ik heb een woning in de flat Aquarius bezocht. Als je de koudwaterkraan opendraait, komt er lauw water uit. Bewoners die met klachten komen, worden niet gehoord."

Kou
De andere groep bewoners met serieuze problemen in de woning woont in het complex aan de Van Heuven Goedhartlaan. Dat werd volgens Ruscha de Jong, voorzitter van de bewonerscommissie, zo slecht 'verduurzaamd' dat de bewoners steen en been klagen over kou. "Het tocht in onze kamers omdat de deuren en ramen niet goed sluiten."

De mechanische ventilatie functioneerde evenmin. De Jong had de renovatie tot in de puntjes besproken met Eigen Haard en bouwer Coen Hagedoorn, maar geen enkele belofte werd nagekomen. Een modelwoning die haar werd getoond, bleek uiteindelijk niets te maken te hebben met de woning die werd opgeleverd. "We zijn in de maling genomen."

Het enige dat Eigen Haard correct deed was het doorberekenen van extra huurverhoging na de renovatie. De Jong heeft een dossier van het hele proces bijgehouden dat leest als een zwartboek.

Reactie Eigen Haard

Communicatie
Bert Halm, bestuurder van Eigen Haard, wijt de problemen aan haperende communicatie. Als het gaat over de Watercirkel: "Met de gemeente Amstelveen en de bewonersraad waren we er bijna uit. De gesprekken liepen goed en soepel. Het bleef hangen op de startdatum van de renovatie van de flat Watercirkel."

Over de Van Heuven Goedhartlaan zegt hij: "We hebben vierhonderd woningen verduurzaamd. Met ons totale verduurzamingsprogramma zijn we een voorbeeld. Voor de flat pakken we nu de nazorg aan. In de communicatie is niet alles goed verlopen en we hebben pech met de galerijen. Dat is balen."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden