Amstelveen maant andere aandeelhouders Eneco

De gemeente Amstelveen doet een dringend beroep op Rotterdam, Den Haag en Dordrecht om hun aandelen in energiebedrijf Eneco niet te verkopen.

Beeld anp

Als het aan Amstelveen ligt, fluiten de gemeenteraden van deze steden hun eigen wethouders terug.

Als aandeelhouders kunnen gemeenten aansturen op meer duurzame energie, vindt Amstelveen. Daarom besloten de wethouders Herbert Raat (Financien) en Peter Bot (Duurzaamheid) vorige week al dat Amstelveen zijn Eneco-aandelen liefst houdt.

Groene strategie
Als kleine aandeelhouder, voor 1,5 procent eigenaar van Eneco, stelt Amstelveen zich eigenwijs op. De wethouders van Rotterdam (32%), Den Haag (17%) en Dordrecht (9%) hebben hun besluit al genomen. Als het aan hen ligt gaat Eneco een nieuwe toekomst tegemoet onder de vleugels van een andere, lees: private eigenaar.

Nu Eneco is gesplitst in een netwerkbedrijf en een leveringsbedrijf zien ze geen reden om het commerciële leveringsbedrijf in publieke handen te houden.

Wethouder Raat richt zich nu in een persbericht tot de raadsleden van deze steden. "Ik hoop dat andere gemeenteraden net zoals het Amstelveense college van B en W ervoor kiezen om hun aandelen en daarmee een duurzame toekomst niet in de uitverkoop te doen. Kortom: kiezen voor de duurzame lange termijn in plaats van een eenmalige zak met geld."

Onder de vleugels van de gemeenten heeft Eneco zich ontwikkeld tot een energiebedrijf met een ronduit groene strategie. Maar Amstelveen vreest dat Eneco onder een nieuwe eigenaar toch weer inzet op fossiele energie.

"Bij verkoop kunnen de aandelen in handen komen van een partij die het bedrijf gaat gebruiken om hun grijze energie meer te laten renderen," waarschuwt Raat. "Eneco is een belangrijke speler bij de energietransitie," vult wethouder Bot aan. "Bij verkoop aan een private partij hebben wij geen invloed meer op deze duurzame strategische koers."

Opnieuw overwegen
Amstelveen verwijst verder naar hoogleraar Duurzaamheid en Transities Jan Rotmans die zaterdag in het Algemeen Dagblad de gemeenten ook al waarschuwde. "Eneco verkopen aan de hoogste bieder helpt de energietransitie niet," schreef hij. En: "Je moet er niet aan denken dat Eneco in handen valt van een bedrijf als Shell."

Voor 31 oktober moeten 53 gemeenten beslissen wat ze doen met hun aandelen Eneco.

Amstelveen kondigt al wel aan dat het de verkoop van aandelen opnieuw gaat overwegen als een ruime meerderheid van gemeenten toch besluit hun belang in Eneco van de hand te doen.

Amstelveen wil niet als kleine aandeelhouder achterblijven in een door een private koper gerund energiebedrijf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden