Amstelveen legt Airbnb aan banden met 30-dagenregel

In Amstelveen mogen huiseigenaren hun huis binnenkort maximaal 30 dagen per jaar via Airbnb verhuren in plaats van 60 dagen.

Amstelveen voert 30-dagenregel in voor Airbnb.Beeld anp

De gemeenteraad in Amstelveen heeft met het voorstel ingestemd, meldt wethouder Herbert Raat (VVD) op zijn website. Hij legde de maatregelen in december voor aan de raad.

Met de maatregel wil Amstelveen de groeiende overlast van vakantieverhuur via Airbnb terugdringen. De nieuwe regel moet in de loop van volgend jaar ingaan.

'Met een maximum van 30 dagen houden we de leuke kant van verhuren in stand, maar halen we het verdienmodel eruit,' aldus Raat.

Amsterdam
Amstelveen krijgt daarmee strengere regels dan in Amsterdam gelden. Daar mag een woning maximaal 60 dagen verhuurd worden.

Een meerderheid van de Amsterdamse raad wil ook graag naar een maximale verhuurduur van 30 dagen, maar wethouder Laurens Ivens (wonen) vreest dat een periode van minder dan 60 dagen juridisch niet houdbaar is, op basis van de Woningwet.

De PvdA nam zelfs een totaalverbod op vakantieverhuur op in het verkiezingsprogramma. De vraag is of dat haalbaar is.

Omgekeerd denken
Raat noemt dat omgekeerd denken. 'Je moet uitgaan van wat je zelf wilt. Onze argumenten zijn duidelijk: een termijn van 60 dagen maakt een verdienmodel van duizenden euro's mogelijk. Bij een termijn van 30 dagen gebruik je de charmante kant van Airbnb, zoals het oorspronkelijk bedoeld is: voor een vakantie.'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden