Amstelveen houdt vast aan 2500 nieuwe studentenwoningen

Amstelveen zet plannen voor de uitbreiding van studentencampus Uilenstede onverkort door. De gemeente houdt in een nieuwe 'gebiedsvisie' vast aan de bouw van 2500 studentenwoningen pal onder de vliegroutes van Schiphol.

Herman Stil
Amstelveen Noord, met in het midden de kantorenwijk Kronenburg waar 2500 studentenwoningen moeten komen. Beeld Amstelveen
Amstelveen Noord, met in het midden de kantorenwijk Kronenburg waar 2500 studentenwoningen moeten komen.Beeld Amstelveen

In een nieuw plan voor de desolate kantorenwijk Kronenburg wil Amstelveen wederom honderden studentenwoningen opnemen. Amstelveen wil volgend jaar al beginnen met de bouw, zodat er in 2025 2500 studentenwoningen gereed zijn.

Een vergelijkbaar plan struikelde eerder in Den Haag. Daar stak luchtvaartminister Cora van Nieuwenhuizen een stokje voor het plan, terwijl haar ministerie juist geadviseerd had bij het opstellen ervan. In de Kamer kwamen coalitiepartijen VVD (tegen) en D66 (voor) daarbij lijnrecht tegenover elkaar staan.

Volgens het Luchthavenindelingsbesluit is woningbouw direct onder vliegroutes nauwelijks mogelijk; in plaats van de geplande 2500 studentenwoningen mocht Amstelveen er maximaal 25 bouwen. De zaak geldt als een lakmoesproef voor alle woningbouwplannen rondom Schiphol, ook die in Haven/Stad in Amsterdam.

Veiligheid
Een beroep op de enorme kamernood onder studenten in de Amsterdamse regio leverde geen respijt op. Kronenburg ligt pal naast studentencampus Uilenstede, waar in 3500 woningen al dertig jaar studenten pal onder de vliegroutes wonen. De wachttijd voor een woning op Uilenstede is nu 66 maanden: langer dan de gemiddelde student studeert.

De onafhankelijke Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft tot tweemaal toe benadrukt dat woningbouw rondom Schiphol alleen mogelijk is als de veiligheidszones niet worden getroffen. Door de voorgenomen groei van het aantal vluchten op Schiphol loopt de veiligheidszone van de Buitenveldertbaan straks tot in Kronenburg. Amstelveen denkt dat probleem te omzeilen door om die veiligheidszone heen te bouwen.

Uitbreiding
In het nieuwe plan wordt Kronenburg grotendeels een uitbreiding van Uilenstede. "We willen Kronenburg en Uilenstede, nu nog twee losse gebieden, beter met elkaar verbinden en elkaar laten versterken, zodat één levendig en dynamisch campusgebied ontstaat," zegt wethouder Floor Gordon (D66) van Ruimtelijke Ordening. "Een plek voor studenten, academici, werknemers, ondernemers en Amstelveners."

Amstelveen denkt de luchthavenregels te kunnen omzeilen door een aanzienlijk deel van de studentenflats in 'studentenhotels' onder te brengen. Een deel van de woningen moet in de sociale sector vallen, met een maandhuur van maximaal 424 euro, de rest zal maximaal 724 euro huur mogen kosten.

Bewoners moeten wel een campuscontract tekenen, dat hen alleen recht geeft op woonruimte als ze studeren.

Nieuwe kantoren
Naast woningen moeten er ook nieuwe kantoren in de voormalige kantorenwijk komen - naast de kantoorgebouwen die er al staan. Die zijn bedoeld voor bedrijven die zich vooral richten op jong talent.

Daarnaast is er, ondanks een eerder afgekondigde hotelstop, toch weer ruimte gecreëerd voor hotels, mits die zich niet op toeristen richten. In Kronenburg zijn de afgelopen jaren meerdere hotels gekomen, vooral shortstayhotels.

Uilenstede Beeld Marc Driessen
UilenstedeBeeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden