Amstelveen heeft eerste weg van natuurproduct in Noord-Holland

De N231 in Amstelveen is de komende tien jaar een 'biobased proeftuin'. Op en langs de weg zijn natuurlijke materialen gebruikt.

Het Parool
Een verkeersbord gemaakt van gelamineerde bamboestroken. Beeld Provincie Noord-Holland
Een verkeersbord gemaakt van gelamineerde bamboestroken.Beeld Provincie Noord-Holland

De biobased proeftuin wordt zo'n 850 meter lang. De komende tien jaar zullen er zo veel mogelijk materialen worden getest. De term biobased slaat op natuurlijke materialen die onbeperkt voorradig zijn, zoals bermgras, bamboe, suikerriet en hars.

Doel van de proeftuin is inzicht krijgen in de kwaliteit en toepasbaarheid van het materiaal. De weg en het fietspad krijgen negen proefvakken met verschillende soorten asfalt.

Langs de weg zet de provincie verkeersborden van gelamineerde bamboestroken. De lichtmasten worden in de test uitgevoerd in bioplastic. Bij de markeringen wordt getest hoe natuurlijke vezels zich houden onder de druk van banden.

Alternatief
Het voordeel van grondstoffen op biobasis is dat zij op korte termijn teruggroeien en daarmee een onuitputtelijke bron van materiaal zijn. Dit in tegenstelling tot fossiele grondstoffen.

"Met deze eerste Noord-Hollandse biobased proeftuin wil de provincie onderzoeken of deze materialen een goed alternatief zijn voor veelgebruikte fossiele grondstoffen. Dit is een van de innovatieve manieren om duurzaamheid te vergroten," zegt gedeputeerde Elisabeth Post (Mobiliteit).

Op de parkeerplaats Schinkel in het Amsterdamse Bos staat een biobased publieksinformatiepunt met informatie over de proeftuin. De gebruikte grondstoffen en bijbehorende materialen zijn daar te bezichtigen. Het informatiepunt is tot en met 31 augustus elke donderdag van 12.30 tot 16.30 uur geopend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden