Amstelveen gaat zondag weer 42 kilometer rennen

De eerste editie was vorig jaar een succes. Daarom krijgt ook Amstelveen zondag weer een marathon.

null Beeld anp
Beeld anp

De Marathon van Amsterdam is inmiddels al meer dan vijfendertig jaar een alom bekend fenomeen. De wedstrijd, die altijd in de herfst plaatsvindt, trok afgelopen jaar 45.000 deelnemers.

Hardlopen is populair. Een tweede marathon in de omgeving van Amsterdam, daar zag de Amstelvener Dic van Hummel (65) dan ook wel wat in.

"Het was in het najaar van 2015, op een woensdagavond. Samen met een paar leden zat ik bij AV Startbaan, de atletiekvereniging waar ik zelf ook loop. Ik opperde gewoon: 'Zullen we een marathon organiseren?' Daar waren ze wel enthousiast over. Een aantal mensen ging direct aan de slag met het tekenen van een route. Toen kwam de organisatie op gang."

Buslijnen
De vereniging had geen idee op hoeveel inschrijvingen ze kon rekenen. "Vijftig deelnemers is mooi, dachten we," zegt Van Hummel. Naarmate de organisatie vorderde, bleek dat toch wel wat weinig.

Daarom werden een halve marathon en de 4x10 kilometer estafette toegevoegd. "Startbaan maakt zich doorgaans sterk voor estafette, dit leek ons dus een leuk element om toe te voegen."

Uiteindelijk trok de eerste editie van de Lentemarathon 1700 deelnemers. Dit jaar is de teller iets lager blijven steken. Zo'n 1600 mensen hebben zich ingeschreven.

Het aanvragen van een vergunning voor de wedstrijd vorig jaar verliep niet zonder obstakels. Bij het voorleggen van de route aan de gemeente bleek dat de organisatie geen rekening had gehouden met buslijnen in de stad.

Van Hummel: "Het is enorm zoeken naar een acceptabele route. Er zitten nu nog steeds bugs in. Wat dat betreft kun je beter iets op Texel organiseren. Dit is toch een druk stukje Randstad."

Stadsplein
Desondanks is het de Amstelveense atletiekvereniging gelukt een parcours tot stand te brengen. De gemeente heeft geholpen en stelde het gebruik van fietspaden en tunneltjes voor.

De marathon begint op AV Startbaan, vervolgens voert het traject langs de Amstel tot Uithoorn. Daar rennen de deelnemers door de Bovenkerkerpolder het Amsterdamse Bos in. Dan volgt een stukje nieuwbouw en de dijken van de Middelpolder. De route eindigt op het stadsplein van Amstelveen.

"We willen enigszins spiegelen met de Marathon van Amsterdam, al is dat toch de grote buur." Er hoeft ook iets minder te worden ingegrepen onderweg. De gemeente sluit slechts twee wegen af.

De AmstelveenZ Lentemarathon gaat zondag om 10.00 uur van start. Inschrijven is niet meer mogelijk.

null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden