Amstelveen gaat stap verder in strijd met Airbnb

Een meldplicht en maximaal 30 dagen verhuur per jaar. Met die maatregelen wil Amstelveen de groeiende overlast van vakantieverhuur via Airbnb terugdringen.

null Beeld anp
Beeld anp

Wethouder Herbert Raat (VVD) legt deze maatregelen in december voor aan de gemeenteraad.

Als het plan wordt aangenomen, krijgt Amstelveen strengere regels dan in Amsterdam gelden. In Amsterdam geldt een maximale verhuurduur van 60 dagen, Amstelveen wil dat terugbrengen naar 30 dagen.

De wens om naar 30 dagen te gaan is er wel in Amsterdam, maar de gemeente zoekt voor invoering van deze termijn eerst steun van het kabinet. Wethouder Laurens Ivens vreest dat een periode van minder dan 60 dagen juridisch niet houdbaar is, op basis van de Woningwet.

Omgekeerd denken
Raat noemt dat omgekeerd denken. "Je moet uitgaan van wat je zelf wilt. Onze argumenten zijn duidelijk: een termijn van 60 dagen maakt een verdienmodel van duizenden euro's mogelijk. Bij een termijn van 30 dagen gebruik je de charmante kant van Airbnb, zoals het oorspronkelijk bedoeld is: voor een vakantie."

Het aantal woningen dat via Airbnb berhuurd wordt in Amstelveen is klein in vergelijking met het aantal woningen in Amsterdam, maar de overlast is wel degelijk toegenomen zegt Raat. "Eerst vooral in Noord-Amstelveen, dicht bij de stadsgrens met Amsterdam, maar nu ook in Zuid. We hebben niet alleen de lusten, maar ook de lasten van Amsterdam."

Meldplicht
In Amsterdam gaat 1 oktober de meldplicht voor tijdelijke woningverhuur in, een maatregel die ook Amstelveen dus wil doorvoeren.

De Amstelveense wethouder Raat hoopt dat de nieuwe regels begin 2018 in kunnen gaan. "Vanuit het college vinden wij dit een redelijk voorstel: we geven ruimte, maar willen excessen voorkomen."

Amstelveen wil een maximale verhuurperiode van 30 dagen, en voor maximaal 2 gasten Beeld -
Amstelveen wil een maximale verhuurperiode van 30 dagen, en voor maximaal 2 gastenBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden