Amstelveen gaat door met omstreden uitbreiding Uilenstede

Amstelveen zet de bouw van 2500 studentenwoningen bij campus Uilenstede door, ondanks verzet van het kabinet. De gemeente voelt zich gesterkt nu onderzoek van de GGD uitwijst dat studenten geen nadelen ondervinden van wonen onder de vliegroute van Schiphol.

Herman Stil
Drie jaar geleden mochten er nog wel nieuwe studentenwoningen worden gebouwd op Uilenstede. Nu zou dat vanwege de vliegroutes niet meer kunnen Beeld Sanne Zurné
Drie jaar geleden mochten er nog wel nieuwe studentenwoningen worden gebouwd op Uilenstede. Nu zou dat vanwege de vliegroutes niet meer kunnenBeeld Sanne Zurné

In april verwees minister Cora van Nieuwenhuizen de bouwplannen naar de prullenbak, terwijl Amstelveen ze notabene in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur had opgesteld.

Terwijl al 50 jaar 3500 studenten pal onder de vliegroute van de Buitenveldertbaan van Schiphol wonen, mag er pal naast de campus op het desolate kantorenpark Kronenburg niet worden bijgebouwd.

Wel verblijven er inmiddels elke nacht honderden hotelgasten in de drie hotels die er volgens dezelfde regels wel in oude kantoorgebouwen mochten komen.

Woningnood
Van Nieuwenhuizen is vooral bang dat ook andere gemeenten onder vliegroutes gaan bouwen als ze Amstelveen toestemming geeft. Amstelveen neemt daar geen genoegen mee. Volgens de gemeente ontstijgt de enorme woningnood in groot-Amsterdam, vooral op het gebied van studentenhuisvesting, de bezwaren.

"We gaan onverkort door met de voorbereidingen voor dit project, zeker nu de GGD aantoont dat er geen nadelige gezondheidsgevolgen zijn," zegt wethouder Herbert Raat (luchthaven). "Hopelijk kunnen we in het laatste kwartaal van dit jaar van start gaan."

Minder overlast
De gezondheidsdienst deed al eerder onderzoek naar de gevolgen van vliegverkeer onder de huidige bewoners van Uilenstede en concludeerde dat studenten minder overlast ondervinden van vliegtuigen dan hun leeftijdgenoten elders in Amstelland.

Op verzoek van de Inspectie Leefmilieu en Transport is nu ook gekeken naar andere gezondheidseffecten, zoals verhoogde bloeddruk, stress en hartproblemen. Volgens de GGD blijkt daar uit dat het 'zeer onwaarschijnlijk' is dat jongeren in de leeftijd tussen 18 en 25 jaar nadelige gezondheidseffecten ondervinden van laag overvliegende toestellen.

Houdgreep
Amstelveen richt zich nu vooral op minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken, die over woningbouw gaat. "De sleutel ligt daar en in de Tweede Kamer," zegt Raat. "We zitten nu in een bestuurlijke houdgreep. Wij hopen dit op argumenten te winnen."

Het gaat daarbij niet alleen om studentenhuisvesting, maar ook om aanpak van de verpauperde kantorenwijk Kronenburg. "Er staat 10.000 vierkante meter kantoor leeg, die nooit meer wordt ingevuld. Wij willen een gebied waar wonen en werken gemengd is."

Volgens de GGD ondervinden studenten in Uilenstede geen nadelige gevolgen van het vliegverkeer Beeld Sanne Zurné
Volgens de GGD ondervinden studenten in Uilenstede geen nadelige gevolgen van het vliegverkeerBeeld Sanne Zurné
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden