Update

Amstelveen en De Rijp krijgen allereerste Koningsdag

De officiële viering van Koninginnedag in Amstelveen en De Rijp gaat dit jaar niet door. Dat zegt Jan van Zanen, de burgemeester van Amstelveen, in reactie op de bekendmaking van het aftreden van het koningin Beatrix.

Simone Latutenbach
Prins Willem-Alexander, prinses Maxima en koningin Beatrix tijdens Koninginnedag in Rhenen Beeld anp
Prins Willem-Alexander, prinses Maxima en koningin Beatrix tijdens Koninginnedag in RhenenBeeld anp

Koninginnedag zou dit jaar in die gemeenten worden gevierd, maar vanwege de troonsafstand van koningin Beatrix en de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april krijgt deze dag een ander karakter.

De viering in Amstelveen en De Rijp wordt een jaar uitgesteld. Daarmee hebben de plaatsen een primeur, want vanaf 2014 wordt Koninginnedag Koningsdag en verschuift de datum van 30 naar 27 april. Overigens wordt dat in 2014 26 april, omdat 27 april op een zondag valt.

De burgemeesters van Amstelveen en De Rijp kunnen ermee leven dat de officiële viering van Koninginnedag met een jaar is uitgesteld. 'Natuurlijk zijn we een beetje teleurgesteld, maar ik heb te horen gekregen dat de koningin grote waardering heeft voor alle vrijwilligers die zich voor de voorbereiding van de evenementen hebben ingezet', zegt Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen. Ook Ria Oosterop, burgemeester van Graft-De Rijp vindt het 'jammer' dat Koninginnedag dit jaar niet in haar gemeente zal plaatsvinden. 'Maar ik begrijp het besluit', zo laat zij in een eerste reactie weten.

Voor oranjevereniging Amstelveen Oranje was het nieuws eveneens even schrikken. 'Het is heel jammer, maar volgend jaar is iedereen van harte welkom. Dan hebben we de primeur van de eerste Koningsdag. Ik verheug me er nu al op', zegt secretaris Sandra van Engelen.

De organisatie van de festiviteiten voor dit jaar bevond zich nog in een voorbereidende fase. 'We waren nog aan het inventariseren wie er allemaal mee wilden doen. Het draaiboek was dus nog niet 100 procent gevuld', bekent de verenigingswoordvoerster. Zij hoopt dat het jaar extra voorbereiding dat het organisatiecomité nu krijgt, zal leiden tot een extra goede uitvoering in 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden