Update

Amstelveen College uit angst gesloten, toch rellen uitgebroken

Het Amstelveen College zou vrijdag feestelijk afscheid nemen van examenkandidaten, maar de school sloot de deuren uit angst voor rellen. Een groep jonge relschoppers kwam toch naar de school om onrust te stoken.

Rellende leerlingen bij het Amstelveen College Beeld AT5
Rellende leerlingen bij het Amstelveen CollegeBeeld AT5

De school had beveiligers met honden ingehuurd, die de scholieren op afstand probeerden te houden. De jongeren hadden eieren en vuurwerk bij zich.

De politie pakte één scholier op vanwege het beledigen van een handhaver, die door de relschopper zou zijn bespuugd. Er komt een strafrechtelijke onderzoek.

In een e-mail aan ouders en leerlingen liet de schoolleiding weten dat ze via diverse kanalen, waaronder social media, gelezen hebben dat leerlingen de feestelijkheden ernstig wilden verstoren.

Het zou gaan om leerlingen van zowel binnen als buiten de school. Directeur Anke de Peuter: "Zowel de conciërge als ouders kregen die signalen, de oproep was om te komen 'rellen' op de school en vuurwerk mee te nemen."

Politie advies
De schoolleiding nam die signalen serieus en stapte naar de politie voor advies. Samen is besloten om de activiteiten te annuleren omdat de veiligheid, ook van de andere leerlingen, niet kon worden gegarandeerd.

De Peuter: "1700 leerlingen in totaal moeten de school met fiets en tas veilig kunnen verlaten, en daar zitten ook kinderen van twaalf en dertien tussen."

Dat betekent ook dat de eerste twee lesuren voor niet-examenklassen niet doorgingen. Normaal gesproken barst daarna het feest los, ingeleid door een examenstunt van de schoolverlaters.

Of de leerlingen die toch naar school kwamen om vuurwerk af te steken worden gestraft, is nog onduidelijk.

De Peuter: "Ik moet eerst weten wie het precies zijn, en omdat dit de laatste lesdag moeten we ook nog kijken of mentoren misschien nog in gesprek kunnen met de leerlingen die het voor anderen, die hun tijd op school wel op een leuke manier wilden afsluiten, hebben verpest."

Of dit de laatste examenstunt ooit was op de Amstelveense School? De Peuter: "Daar moeten we samen maar eens even heel goed over na gaan denken."

Uit de hand
Examenstunts op middelbare scholen lopen regelmatig uit de hand. Vaak worden stunts te ver doorgevoerd, of komen leerlingen uit andere klassen of van buiten de school op de examenstunt af om er nog een schepje bovenop te doen. Zo gooiden leerlingen van het IJburg College vorig jaar eieren op de politie.

Op de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert (CSB) deden leerlingen er nog een schepje bovenop. Ze gooiden niet alleen met eieren, maar ook met stenen en vuurwerk.

Vossius Gymnasium

Ook op het Vossius Gymnasium stond vrijdag een examenstunt op het programma staat in een e-mail die de school heeft verstuurd. Zesdeklassers hadden met de schoolleiding afgesproken dat er een disco voor de school zou komen aan het einde van de middag en dat zij kleine groepen leerlingen mochten uitnodigen.

De schoolleiding kreeg vanochtend echter door dat de zesdeklassers zich niet aan deze afspraak gingen houden en alle leerlingen tegelijk uit de school wilden halen. Hierop zijn alle leerlingen na het vijfde lesuur naar huis gestuurd. De eindexamenkandidaten hebben hierna alsnog hun feestje voor de school gevierd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden