Amstelveen bouwt stadshart langs A9

AMSTELVEEN - Amstelveen grijpt de ondertunneling van de A9 aan voor extra woningbouw. In het vrij te komen kilometerslange gebied moeten ongeveer 4500 huizen worden gebouwd. Ook komen er hotels.


De Amstelveense wethouders Remco Pols (PvdA) en Jan-Willem Groot (CDA) willen met hun bouwplannen in het gat springen dat Amsterdam open laat vallen.

Dat betekent dat de stad zich vooral zal richten op expats, toeristen, studenten en ouderen die speciale woningen nodig hebben. Dat zijn, aldus Pols, groepen die in Amsterdam onvoldoende terecht kunnen.

Amstelveen zal, naast de 4500 woningen, ook hotels bouwen en short stay-faciliteiten.

Aanleiding zijn de plannen van Amstelveen voor de inrichting van het gebied rond de A9. Door de ondertunneling van de rijksweg ontstaat ruimte die Amstelveen wil gebruiken om de al decennia lang gespleten gemeente weer samen te smelten en een stadshart te geven.

Het gaat om een stuk rijksweg van vijf tot zes kilometer, dwars door de gemeente, dat straks onder de grond zal verdwijnen.

Overwogen wordt zelfs ook het bijna buiten Amstelveen gevestigde stadhuis naar het centrum te verhuizen, maar dat zal alleen gebeuren als de kosten daarvoor niet hoger zijn dan de opbrengst van de verkoop van het huidige stadhuis.

Amstelveen moet aan de door het rijk gebouwde tunnel honderd miljoen euro bijdragen. Die uitgave heeft na het verlies van een relatief groot bedrag op een spaarrekening in IJsland, vijftien miljoen euro, de gemeentebegroting behoorlijk onder druk gezet.

Om de thans centrumloze stad echt tot een geheel te maken, zou ook op het tunneldak moeten worden gebouwd. Maar dat zal niet gebeuren omdat daarvoor een versteviging van de dakconstructie van veertig miljoen euro nodig is. Dat geld heeft de gemeente al helemaal niet.

Amstelveen heeft wel voor ruim 6,5 miljoen euro adviesbureau Boer & Croon in de arm genomen om het project te leiden.

De afspraken voor de ondertunneling van de A9 werden gemaakt in 2007, toen de overheid en de vele bedrijven in en rond Amstelveen nog geld genoeg hadden.

De vele plannen voor groene zones en het centrum liggen zeer gevoelig in de stad. Er moeten bijvoorbeeld nogal wat volkstuintjes verdwijnen. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden