Amstelkwartier moet het duurzaamste hotel van Amsterdam worden

In hotel Amstelkwartier logeer je binnenkort voorzien van alle luxe en comfort, maar zonder dat het ten koste gaat van de planeet. Het moet het meest duurzame hotel van Europa worden. Bovenop het 70-meter hoge gebouw verrijst een groente- en fruitkas.

Een sfeerimpressie van de kas op de 22ste verdieping van het duurzame Amstelkwartier hotel. Beeld Architectenbureau Paul de Ruiter

In de kas van het nog niet voltooide hotel worden in de toekomst groente en fruit verbouwd en vissen gekweekt op duurzame wijze.

Het hotel pretendeert, wanneer het in 2016 open gaat, het meest duurzame hotel van Europa te zijn. Om dat te verwezenlijken staat het sluiten van zoveel mogelijk kringlopen op het gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik centraal.

Eerder werd al vijfduizend ton beton van de gevel van Toren Overhoeks hergebruikt in het hotel aan de Spaklerweg.

Biovergister
Verantwoordelijk architect Paul de Ruijter, die samenwerkt met Mulderblauw Architecten, is een specialist in duurzaam ontwerpen en legt uit hoe de kas past binnen het duurzaamheidsconcept van het hotel.

'Het hotel gaat het organische afval van de gekweekte vissen als voeding voor de planten gebruiken. Daarnaast experimenteren we met vertical farming. Daarbij worden meerdere gewassen in lagen boven elkaar gekweekt.'

Het organisch afval van het hotel en de kas wordt in een biovergister verwerkt tot biogas. Met dat gas wordt gekookt en wordt het gebouw verwarmd. 'In de hotelbranche wordt nog weinig geëxperimenteerd met duurzaamheid en dat is zonde. Wij pionieren wat dat betreft met hotel Amstelkwartier.' De Ruijter wil een nieuwe standaard creeëren. 'Wij zijn de Tesla op hotelgebied.'

Wateren van kasplantjes
Het restaurant gaat koken met de producten uit de kas en de overige ingrediënten koopt de keuken in bij lokale bedrijven. Ook de gewone Amsterdammer kan in het restaurant terecht en, mits op aanvraag, mag je als niet-slapende gast helpen bij het wateren van de kasplantjes.

Het hotel krijgt 300 kamers en ontvangt in de zomer van 2016 zijn eerste gasten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden