Amsteleiland wordt verkocht, inclusief sanering en krakers

Voor wie altijd al een eiland wilde onder de rook van Amsterdam én een paar miljoen euro over heeft: Amsteleiland wordt geveild. Een kostbare sanering en natuurminnende krakers komen 'gratis' bij de aankoop.

Het Amsteleiland Beeld Eva Plevier
Het AmsteleilandBeeld Eva Plevier

Het eiland onder Ouderkerk aan de Amstel moest een afgeschermde plek worden voor de allerrijksten - met portier, jachthaven en villa's tot zes miljoen euro. De eerste gated community bij Amsterdam, maar het project is acht jaar later finaal mislukt.

Nieuw dieptepunt is de gedwongen verkoop van het eiland: op 20 oktober wordt het Amsteleiland geveild, omdat de hypotheekschuld is opgelopen. De verwachte opbrengst bij een executoriale verkoop: circa 2,5 miljoen euro, de helft van de geschatte waarde van het eiland.

Daarmee komt een privé-eiland vlak bij Amsterdam binnen handbereik - 23.500 vierkante meter land met wuivend riet, prachtig uitzicht en dat allemaal ín de Amstel. Met een bruggetje verbonden met de Rondehoep West.

"Een prachtige plek," zegt verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (VVD) van Amstelveen, de gemeente waar Amsteleiland onder valt. Er mogen volgens het in 2012 aangepaste bestemmingsplan dertig woningen worden gebouwd.

Op z'n Amstelveens
Raat, die de afgelopen jaren gefrustreerd moest toekijken hoe het eiland ongebruikt bleef liggen, hoopt dat de nieuwe eigenaar voort­varend te werk gaat. "Er komt geen schot in het project. Dat is echt heel jammer, want ook in Amstelveen is woningnood."

Wat hij denkt van een miljonairseiland met een portier bij de poort? "Ik hoop dat het een beetje op zijn Amstelveens wordt ingevuld, en dat is niet met een hek eromheen."

Goede nieuws
Overigens zitten er nog wel een paar dikke adders onder het gras. Het is niet voor niets dat projectontwikkelaars al langer hun tanden stukbijten op het Amsteleiland. Het eiland is vervuild en moet grondig worden gesaneerd.

Het goede nieuws is dat er al een beschikking van de provincie ligt, het slechte nieuws is dat de sanering volgens de deskundigen 4,5 miljoen euro kost.

Ander punt: er wonen sinds een jaar enkele tientallen krakers op het eiland, die nu vechten voor behoud van de natuur en eventuele beschermde diersoorten. Ze zijn een petitie gestart.

"Het Amsteleiland is meer dan alleen grond. Het zijn bomen, planten, kikkers, vogels - die allemaal met een sanering worden weggevaagd," zegt de Poolse kraker Sofia (41).

Ontruiming komt
Dat het eiland nu gedwongen wordt verkocht komt door malaise bij de huidige eigenaar, projectontwikkelaar Marco Krol. De schuld van Krols bedrijf Eiland in de Amstel BV bij hypotheekverstrekker Propertize is inmiddels meer dan negen miljoen euro. Krol wil niet reageren op de voorgenomen veiling.

Omdat Propertize het eiland tegen de beste prijs van de hand wil doen, wil het eerst de krakers van het eiland hebben. Deze week stapte Propertize naar de rechter, in de hoop dat die bepaalt dat het eiland mag worden ontruimd.

Als die ontruiming er komt, is de weg vrij om te bouwen. Maar volgens het taxatierapport is de kans groot dat het eiland op de veiling in handen komt van een speculant, die vooral snel winst zal willen maken. In dat geval blijft het eiland nog lang een stukje wildernis in de Amstel.

Zaterdag in Het Parool en op Parool.nl: Van miljoeneneiland naar miljoenenstrop

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden