PlusExpositie

Ampersands in W139: het gevoel van een gymzaal

Alle werken in de grote achterzaal van W139 hangen aan de muur of het plafond.Beeld Ernst_van_Deursen

Ampersands
Groepstentoonstelling
Waar W139, Warmoesstraat 139
Te zien t/m 12/1

Ampersand is het teken &, dat vaak wordt gebruikt tussen namen om een samenwerking te benadrukken. In de gelijknamige tentoonstelling in W139 zijn ook nogal wat samenwerkingen tussen kunstenaars, die allemaal de afgelopen zes jaar in W139 hebben geëxposeerd. Verder ligt er niet echt een concept aan de tentoonstelling ten grondslag.

Bij de ingang hebben Bert Jacobs, Chun-Han Chiang en Dave Fransz een chaotisch bouwsel met een platform gemaakt. In het staketsel van latten zijn draaitafels opgenomen, waardoor het geheel als dj-booth kan functioneren. Ook het kantoortje bij de ingang is door deze kunstenaars onderhanden genomen en omge­toverd tot een staketsel van latjes.

In de doorgang heeft Jacob Dwyer een geestig geluidswerk gemaakt dat verstopt is in een holle ruimte onder de trap. Er klinkt gestommel en doffe geluiden van muziek, alsof er een feestje bij de buren is.

Boomhut

De tentoonstelling wil ruimte maken voor allerlei performances en andere activiteiten in de ruimte. Vandaar dat de vloer zo veel mogelijk leeg is gehouden. Alle kunstwerken in de grote achterzaal bevinden zich aan de muur of hangen aan het plafond.

Daardoor krijgt het geheel het gevoel van een gymzaal, waarin je op een speelse manier kennis kunt maken met de toestellen die er hangen. Kees Boevé & the BambooBoys bouwden een soort boomhut, met een trappetje naar een nog hoger gelegen bouwsel. Oscar Peters heeft twee hangende machines gemaakt met een stalen ring. Een elektromotor schiet rubberballen rond in die ringen en het werk heet Orbit, als knipoog naar een planetenstelsel.

Laura Grimm maakte van karton een sliert met blauwe boeien die aan het plafond hangt, waardoor het perspectief verschuift en juist de indruk ontstaat dat de hele ruimte een onderwaterwereld is. Annika Kappner bouwde in de kruipruimte in de achterzaal een newagetent waar de bezoeker zich omringd waant in een grot met holle geluiden van druppelend water.

De komende dagen is nog een aantal activiteiten in W139 die de viering van het 40-jarig bestaan echt afsluiten. Zo gaan Margarita Osipian en Helena Sanders vrijdagavond broden bakken met pigmenten en tegelijkertijd video- en audiowerken vertonen. De broden kunnen ter plekke worden genuttigd. Zondag zijn er diverse performances, die om vier uur beginnen op de Dam en daarna voortgezet worden bij W139. “Het moet een beetje ambient-lounge worden,” aldus een van de organisatoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden