Amnesty International ziet 'lichtpuntjes' bij 2390 executies

Volgens secretaris-generaal Irene Khan van Amnesty is het 'bemoedigend' dat nog maar 59 landen de doodstraf kennen in hun rechtssysteem. Foto EPA/Olivier Hoslet Beeld
Volgens secretaris-generaal Irene Khan van Amnesty is het 'bemoedigend' dat nog maar 59 landen de doodstraf kennen in hun rechtssysteem. Foto EPA/Olivier Hoslet

LONDEN - Ondanks een aanzienlijk stijgend aantal doodvonnissen en executies in 2008, ziet Amnesty International lichtpuntjes in zijn jaarlijkse raport over de doodstraf.

Volgens secretaris-generaal Irene Khan van Amnesty is het 'bemoedigend' dat nog maar 59 landen de doodstraf kennen in hun rechtssysteem, en dat veel minder landen die straf ook in praktijk brengen.

Vorig jaar werden zeker 2390 ter dood veroordeelden terechtgesteld (tegenover 1252 in 2007) en werden 8864 nieuwe doodvonnissen uitgesproken (2007: 3347).

"Maar het goede nieuws is dat de terechtstellingen slechts in een klein aantal landen worden voltrokken, hetgeen erop duidt dat we dichter bij een wereld komen waarin de doodstraf zal zijn uitgebannen," zei Khan bij de presentatie van het rapport in Londen.

Andere lichtpunten ziet de groep in het afschaffen van de doodstraf in Argentinië en Oezbekistan in 2008, en in het feit dat in Europa de doodstraf alleen in Wit-Rusland nog wordt voltrokken.

China gaat met grote voorsprong aan kop van de landen waar doodvonnissen in 2008 werden voltrokken. Er werden zeker 1718 veroordeelden ter dood gebracht door het vuurpeloton of door dodelijke injecties. Maar de meeste landen waar doodvonnissen ten uitvoer worden gebracht, publiceren daar geen cijfers over, met uitzondering van de Verenigde Staten.

Iran komt volgens het rapport op de tweede plaats (346 executies), gevolgd door Saoedi-Arabië (102), Pakistan (36), de VS (47) en Irak (34).

Ook het aantal executies in de VS geeft Amnesty reden tot optimisme. Het is het laagste aantal in een decennium, en het is volgens Khan in 'toenemende mate mogelijk' dat de tegenstanders van de doodstraf in Amerika het pleit zullen winnen.

Ze noemde het voorbeeld van gouverneur Bill Richardson van Nieuw Mexico, die, hoewel voorstander van de doodstraf, deze onlangs in zijn staat toch afschafte gezien de risico's van een gerechtelijke dwaling. Het aantal doodvonnissen dat in 2008 in de VS werd uitgesproken, was het laagste in dertig jaar. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden