Amnesty houdt eenmansdemonstratie bij Kremlin

De Russische afdeling van Amnesty International zal vandaag ter gelegenheid van het werkbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Rusland een mini-demonstratie houden. De organisatie wil daarmee aandacht vragen voor de verslechterende mensenrechtensituatie in Rusland.

Vrouw demonstreert in Parijs voor de vrijlating van de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Beeld afp
Vrouw demonstreert in Parijs voor de vrijlating van de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise.Beeld afp

De betoging op de Bolsjoj Moskvoretski-brug, ten oosten van het Kremlin, zal bestaan uit slechts een demonstrant die een tekstbord omhoog houdt. Voor een demonstratie van meer mensen kreeg Amnesty geen toestemming. Het is volgens Sergej Nikitin, directeur van Amnesty International Rusland, zelfs onduidelijk of de autoriteiten dit protest wel zullen toestaan.

Bij een soortgelijke actie op het Poesjkinplein in Moskou werd een Amnesty-demonstrante onlangs direct door politiemensen weggestuurd. Overigens zullen de koning en koningin niets van de demonstratie zien. Die begint al om vijf uur 's middags (Russische tijd), terwijl het koninklijk paar pas tegen half negen in het Kremlin arriveert.

Afsluiting Nederland-Ruslandjaar
Nikitin wil graag dat de koning de mensenrechtensituatie met zijn gastheer, president Vladimir Poetin, bespreekt. 'Ieder staatshoofd of premier moet dat doen. Je kunt wel zeggen dat het inmenging is in binnenlandse aangelegenheden, maar dat is niet zo, mensenrechten zijn universeel', vindt Nikitin.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken Rusland vrijdag en zaterdag in het kader van het Nederland-Ruslandjaar waarin de beide landen hun lucratieve banden vieren. Het bezoek waarbij het koninklijk paar wordt ontvangen door president Poetin, vormt de afsluiting van het jaar.

Aanvankelijk was nog niet duidelijk of Willem-Alexander en Máxima Poetin zouden ontmoeten. Het Nederland-Ruslandjaar werd gekenmerkt door incidenten. Zo uitte Nederland felle kritiek op de invoering van een Russische wet die propaganda verbiedt voor niet-traditionele seksuele relaties (de 'anti-homowet') en nam Rusland in september het Greenpeace-schip Arctic Sunrise in beslag nadat de bemanning had geprobeerd actie te voeren op een Russisch olieboorplatform. De bemanning, onder wie twee Nederlanders, werd gearresteerd en zit nog steeds vast.

Woensdag demonstreerde Greenpeace al bij het Kremlin in Moskou. Beeld afp
Woensdag demonstreerde Greenpeace al bij het Kremlin in Moskou.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden