Amnesty: de bevrijding van Raqqa trof meer burgers

De westerse coalitie hield zich niet aan de oorlogsregels bij de bevrijding van de Syrische stad Raqqa van de gevallen Islamitische Staat (IS). Dat stellen Amnesty International en Airwars na maanden onderzoek.

Een verwoeste moskee in Raqqa.  Beeld Getty Images
Een verwoeste moskee in Raqqa.Beeld Getty Images

De westerse coalitie hield zich niet aan de oorlogsregels bij de bevrijding van de Syrische stad Raqqa van de gevallen Islamitische Staat (IS). Dat stellen Amnesty International en Airwars na maanden onderzoek.

Behalve duizenden IS-strijders werden bij die beschietingen ook zeker 1600 burgers gedood, stellen de twee onderzoeksorganisaties. “De onderzoekers verzamelden de namen van meer dan 1000 van die slachtoffers, 641 namen hebben we kunnen verifiëren,” stelt Amnesty in een persbericht. Voor zover de organisaties weten, zijn onder die 1600 slachtoffers geen vrouwen en kinderen van IS-strijders.

1600

Behalve duizenden IS-strijders zijn door de bombardementen van de westerse coalitie ook 1600 burgers gedood.

De inwoners van de stad zaten klem. IS gebruikte hen als menselijk schild, waardoor ze niet konden vluchten voor de westerse bommen. “Door de mijnen en scherpschutters van IS werd Raqqa een dodelijke val. Veel luchtaanvallen en tienduizenden artillerieaanvallen waren willekeurig,” stelt Amnestyonderzoekster Donatella Rovera.

Het handelen van de westerse coalitie, waar Nederland deel van uitmaakte, was volgens de organisatie in strijd met internationale afspraken waarin staat dat ook in een oorlog aanvallen waarbij burgers getroffen kunnen worden, proportioneel moeten zijn. Rovera: “De coalitietroepen maakten Raqqa met de grond gelijk, maar ze kunnen de waarheid niet uitvlakken.”

‘Tragisch verlies’

De twee organisaties willen dat de coalitie onderzoekt wat fout is gegaan om grootschalig lijden van burgers bij toekomstige operaties te voorkomen. De coalitie stelt verantwoordelijk te zijn voor 180 burgerdoden bij de bevrijding van Raqqa, al lopen er nog onderzoeken.

Een woordvoerder van Operation Inherent Resolve, zoals de militaire operatie heet, stelt in een reactie dat ‘alle redelijke maatregelen worden genomen om burgerdoden te voorkomen’. “Elk onbedoeld verlies van leven is tragisch, maar het moet worden afgewogen tegen het risico dat IS zijn terroristische activiteiten kan voortzetten.”

Raqqa, dat in 2014 in handen kwam van IS en daarvan de ‘hoofdstad’ was, werd in 2017 tussen juni en oktober belegerd door (vooral) Koerdische troepen. Die werden vanuit de lucht bijgestaan door bombardementen van de westerse coalitie; daaraan deden onder leiding van de VS ook onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië mee. Nederland was ook lid van de coalitie, maar was in die periode niet met F-16’s actief in de regio. De VS hielp de Koerden ook met artilleriebeschietingen vanaf de grond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden