Amnesty: 'Christenen Egypte massaal doelwit geweld'

Koptische christenen in Egypte zijn 'op ongekende schaal' het doelwit van gewelddadigheden sinds militairen er op 14 augustus een eind maakten aan twee zitacties van aanhangers van de afgezette president Mohamed Morsi. Dat schrijft Amnesty International in een woensdag gepubliceerd rapport.

De Amir Tadros-kerk in al-Minya, die op 14 augustus in brand werd gestoken.Beeld AFP

De mensenrechtenorganisatie meldt dat woedende moslims meer dan 200 gebouwen en andere eigendommen van christenen aanvielen, waarbij 43 kerken zwaar werden beschadigd.

Vuurwapens
Vertegenwoordigers van de organisatie bezochten in al-Minya, Fayoum en Caïro en omgeving plaatsen waar het geweld had gewoed en spraken er met ooggetuigen, plaatselijke functionarissen en religieuze leiders. Die vertelden onder meer over menigtes mannen die met vuurwapens, metalen staven en messen kerken en eigendommen van christenen aanvielen.

Velen schreeuwden leuzen als 'Allah is groot' of bestempelden christenen als honden. Relieken werden ontheiligd en op de muur van christelijke gebouwen werden leuzen geklad als 'Morsi is mijn president' en 'Zij doodden onze broeders terwijl ze baden'. Vaak hitsten plaatselijke moslimleiders menigten op tot geweld.

Opgegraven
In al-Minya, de plaats 250 kilometer ten zuiden van Caïro waar het geweld het grootst was, waren de aanvallers volgens de journalist gewapend met machetes en zwaarden. Sommige christenen werden er in eigen huis aangevallen. Zo werd in een dorp bij al-Minya een 60-jarige kopt doodgeschoten, waarna een tractor zijn lijk door de straten sleepte. Na zijn begrafenis werd zijn lichaam tot twee keer toe opgegraven.

Amnesty verwijt de autoriteiten niets te hebben ondernomen om het geweld te voorkomen. Kort na de afzetting van Morsi op 3 juli waren kopten ook al het slachtoffer van geweld geweest. De organisatie wil dat de regering een onpartijdig, onafhankelijk onderzoek naar het geweld in augustus instelt. Ook moet zij een strategie ontwikkelen om nieuw geweld tegen religieuze minderheden te voorkomen. Wetten die minderheden discrimineren, moeten verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden