Update

Amnesty: beide partijen schenden mensenrechten

Volgens Amnesty International hebben beide strijdende partijen in Libië gevangenen mishandeld. Dit blijkt uit getuigenverklaringen die de mensenrechtenorganisatie heeft verzameld in de hoofdstad Tripoli. Ook de BBC bericht over marteling en executies van gedetineerden door Kaddafi-aanhangers.

Redactie
Een gevangenis in Benghazi. Beeld reuters
Een gevangenis in Benghazi.Beeld reuters

Kort voor de val van de Libische hoofdstad Tripoli hebben strijders van de inmiddels spoorloos verdwenen dictator Muammar Kaddafi nog een groep van zeker 25 politieke gevangenen gemarteld en geëxecuteerd. Een slachtoffer overleefde het bloedbad. Hij ligt in het Mitiga-ziekenhuis, zo meldden verslaggevers van de Britse omroep BBC.

Getuige
De overlevende, Osama Mansour el-Hadi, zou volgens de BBC een belangrijke getuige kunnen zijn in een eventuele zaak tegen Kaddafi voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. El-Hadi was op 15 augustus aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de opstand tegen het Kaddafi-bewind.

Dinsdag, toen de rebellen het commandocentrum van Kaddafi overrompelden, werden de gevangenen naar buiten gedirigeerd en tegen een muur geplaatst. Vervolgens werden ze met behulp van machinegeweren om het leven gebracht. El-Hadi liep een reeks schotwonden op, maar overleefde het bloedbad. De daders sloegen direct na de moordpartij op de vlucht voor het oprukkende verzet.

Verkrachting
Aanhangers van Kaddafi zouden volgens Amnesty ook gevangen kinderen hebben verkracht. Twee jongens die worden vastgehouden in de beruchte Abu Salim gevangenis in Tripoli hebben celgenoten verteld dat ze meerdere keren zijn aangerand door een bewaker. Een anonieme gedetineerde vertelde dat een van de jongens op een nacht bijna naakt en met gescheurde kleren naar de cel terugkwam. Hij zei dat hij verkracht was. Andere gevangenen getuigen tegen Amnesty medewerkers over martelingen door slagen met metalen bedrading, stokken en knuppels. Ook zouden ze elektrische schokken toegediend hebben gekregen door de aanhangers van Kaddafi.

Ongewapend
Ook de rebellen zouden kinderen hebben aangevallen. Een jongen vertelde Amnesty dat hij reageerde op een oproep van Kaddafi's regiem om als vrijwilliger te komen vechten. Hij kreeg een Kalashnikov, die hij niet kon bedienen, en werd naar de stad Zawiya gereden. Toen de NATO het kamp begon te bombarderen, vluchtte hij. Volgens hem werd hij toen ongewapend door de rebellen gevonden, die hem daarop van dichtbij in de knie schoten. 'Ik viel op de grond en ze bleven mijn lichaam en gezicht slaan met de kolven van hun geweren,' aldus de jongeman.

Volgens Amnesty breekt de Nationale Overgangsraad diverse beloftes om niet dezelfde mensenrechtenschending te begaan als het voormalige regiem. Waarnemers van Amnesty vonden ongeveer 125 mensen in een overvolle cel, met nauwelijks genoeg ruimte om te bewegen.

Huidskleur

Het regiem van Kaddafi rekruteerde mannen uit naburige Afrikaanse landen om mee te helpen om de opstand in Libië neer te slaan. Verscheidene gevangenen zeggen nu dat ze vastgehouden worden omdat ze immigranten zijn, puur vanwege hun huidskleur. Ze zouden in Libië zijn om te werken, niet om te vechten.

Zowel de Nationale Overgangsraad als woordvoerders van Kaddafi hebben nog niet gereageerd op het Amnesty rapport.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden