Amnestiewet vrijdag al in parlement Suriname

Het parlement van Suriname neemt vrijdag de voorgestelde amnestiewet voor de Decembermoorden in behandeling. Dat heeft de Nationale Assemblee gisteren besloten. Het is nog niet bekend wanneer de parlementsleden over het wetsvoorstel stemmen.

Desi Bouterse in februari tijdens de herdenking van de coup die hem in 1980 aan de macht bracht. Beeld REUTERS
Desi Bouterse in februari tijdens de herdenking van de coup die hem in 1980 aan de macht bracht.Beeld REUTERS

De initiatiefnemers willen dat alle betrokkenen bij de Decembermoorden in 1982, dus ook president Desi Bouterse, niet zullen worden vervolgd. Volgens de indieners van de wet heeft Suriname rust en stabiliteit nodig.

Proces stopgezet
Als de wet wordt aangenomen, zal het lopende strafproces over de Decembermoorden worden stopgezet. Bouterse is hoofdverdachte in dat proces. Hij was in die tijd legerleider en wordt verdacht van het vermoorden van vijftien tegenstanders van zijn regime.

Parlementslid Carl Breeveld van de oppositiepartij DOE (Democratie en Ontwikkeling in Eenheid) is verrast door de snelheid waarmee zijn collega's te werk gaan. 'Het overvalt me. We zijn nog in het proces van studie. Het is een wet die een grote impact zal hebben op de samenleving. Daar moet je de tijd voor nemen', aldus Breeveld.

Lange baan
Eerder op de dag leek het erop dat de behandeling van de wet op de lange baan zou worden geschoven. De leiders van twee grote coalitiepartijen, Ronnie Brunswijk en Paul Somohardjo, hadden tijd gevraagd voor overleg met hun achterban. Maar aan het eind van de dag werd duidelijk dat de wet toch al deze week wordt behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden