PlusTen Slotte

Ami Gest (1989-2019) was boegbeeld van SP Landsmeer

Ami Gest, het spraakmakende boegbeeld van de SP Landsmeer dat nauw samenwerkte met de SP in Amsterdam, is vrijdag op 29-jarige leeftijd overleden. Hij kampte met een ziekte waardoor hij in mei 2017 zijn werk voor de SP moest opgeven.

Ami Gest Beeld SP
Ami GestBeeld SP

Met zijn energieke en bruisende acties, was Gest een drijvende kracht achter de zo gewilde verjonging van de partij. Hij klom in 2016 met de SP-jeugd op het dak van het gemeentehuis om bij de raad een jeugdhonk af te dwingen.

Een jaar eerder regelde hij, na een activistische laserprojectie op de muur van het stadhuis, de terugkeer van een voetbalkooi. Ook dwong hij de instandhouding van de scholierenbus en een cardiologiepraktijk af.

Gest bereikte een groot publiek. Hij maakte van de SP de grootste politieke partij in Landsmeer met 120 leden en lanceerde er de jongerenafdeling Rood.

Boeddhisme
"Gest greep de aandacht van de burgers op de SP-manier. Actie actie, actie, en dan gaf hij daar een geheel eigen twist aan," zegt SP-fractieleider Erik Flentge van de Amsterdamse gemeenteraad. "Wij warmden ons aan zijn inzet en slimme creativiteit. Ik ben er kapot van dat hij er niet meer is."

Met zijn brede lach kreeg Gest, aanhanger van het boeddhisme en ook actief bij de FNV, van alles voor elkaar.

Gest werd sinds zijn ziekte, waarover hij buiten familiekring niet sprak, enorm gemist bij de SP. Het was de bedoeling dat de partijafdeling mee zou doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Dat lukte niet, mede doordat zonder de bezielende leiding van Gest onvoldoende mensen beschikbaar waren om de groei aan zetels te bezetten.

Gevreesd twitteraar
De stem van Gest drong door tot ver buiten Landsmeer. Hij bezocht vele afdelingen. Hij was ook een begenadigd en soms gevreesd twitteraar.

Het actievoeren heeft hij niet van een vreemde. In een van zijn tweets plaatste hij een foto van zijn moeder, Stasja Gest, doktersassistente, en pleitbezorgster van het NationaalZorgfonds, met daaronder de tekst: "Mijn moeder lust de zorgverzekeraars rauw. Trots op haar en blij dat we samen mogen strijden voor een betere wereld."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden