AEX

AMG en TKH goed op beurs

In Amsterdam deden metaalbedrijf AMG en technologiebedrijf TKH het goed na gunstige kwartaalberichten. Beleggers keken daarnaast uit naar het Amerikaanse rentebesluit.

ANP
. Beeld anp
.Beeld anp

In Amsterdam deden verder metaalbedrijf AMG en technologiebedrijf TKH het goed na gunstige kwartaalberichten. Beleggers keken daarnaast uit naar het Amerikaanse rentebesluit.

De AEX op Beursplein 5 sloot een fractie hoger op 555,86 punten. De MidKap ging 2,6 procent omhoog tot 794,96 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent, die in Frankfurt ging 1,5 procent omhoog.

Advanced Metallurgical Group (AMG) ging aan kop in de MidKap met een winst van bijna 14 procent. De metalenspecialist zette in het eerste kwartaal meer omzet en winst in de boeken. Ook verwacht AMG dat het bedrijfsresultaat dit jaar een aanzienlijke verbetering zal laten zien.

Chipmaker
TKH Group deed het met een plus van net geen 12 procent ook goed. Het technologiebedrijf heeft naar eigen zeggen een sterk eerste kwartaal gedraaid, met een flinke omzetgroei op eigen kracht. Grootste daler bij de middelgrote bedrijven was baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis met een verlies van 0,7 procent.

Chipbedrijven gingen in heel Europa omhoog na sterke cijfers van Apple. Zo kreeg chiptoeleverancier Besi er 7,5 procent in de MidKap. De Oostenrijkse chipmaker Austria Microsystems (AMS) steeg in Zürich 6,9 procent.

Het bedrijf levert onderdelen aan Apple. Ook chipmaker STMicroelectronics deed goede zaken en won in Parijs 4,6 procent. Dialog Semiconductor werd in Frankfurt 8,7 procent hoger gezet.

Staking
Air France-KLM kreeg er in de Amsterdamse MidKap 6,4 procent bij na berichten in Franse media dat de stakingsbereidheid bij Air France-piloten afneemt. Net geen vijfde van de vliegers zou donderdag van plan zijn het werk neer te leggen in hun roep om betere arbeidsvoorwaarden. Dat was bij een eerdere staking nog ruim een kwart. Bij zustermaatschappij KLM is inmiddels een akkoord bereikt met de piloten.

In de AEX was verlichtingsbedrijf Philips Lighting koploper met een winst van 4,4 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley. Voedings- en verzorgingsproductenmaker Unilever sloot de rij en verloor 2,3 procent.

De euro was 1,1971 dollar waard, tegen 1,2069 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 67,10 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 72,59 dollar per vat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden